Info servis

Neznatni pad IFO indeksa, oporavak u Njemačkoj i dalje u tijeku

Indeks poslovne optimističnosti njemačkog ekonomskog instituta Ifo pokazao je u ovogodišnjem rujnu tek neznatni pad svoje vrijednosti, a čelnik tog instituta danas je u svom priopćenju naveo da njegovo očitanje ukazuje da je umjereni oporavak u najvećem europskom gospodarstvu i dalje u tijeku.

Vrijednost indeksa u rujnu je iznosila 95,2 indeksna boda, neznatno niže od u kolovozu zabilježenih 95,3. To je bolje od procjena ekonomista, koji su se pribojavali da će nedavne visoke cijene nafte i sporiji rast američkog gospodarstva znatnije utjecati na očekivanja 7.000 njemačkih izvršnih čelnika, koliko ih je obuhvaćeno ovim istraživanjem.

Čelnik Ifo instituta Hans-Werner Sinn u svom je priopćenju naveo da "treba očekivati nastavak umjerenog gospodarskog uzleta, obzirom da je rujansko očitanje indeksa gotovo nepromijenjeno u odnosu na mjesec ranije".

Njemačko gospodarstvo ove godine ponovno raste, nakon lanjskog smanjivanja aktivnosti za 0,1 posto. Rast aktivnosti ubrzao je posljednjih mjeseci, potaknut uglavnom rastom izvoza uslijed snažnog globalnog gospodarskog rasta. Njemačka vlada ove godine očekuje rast BDP-a između 1,5 i 2,0 posto.

Hina