Info servis

Udruga hrvatske poslovne zone nezadovoljna ministarstvima

Udruga Hrvatske slobodne zone nezadovoljna je odnosom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstva financija prema prijedlozima te udruge za poboljšanje uvjeta poslovanja u slobodnim zonama.

Odnosi s Ministarstvom gospodarstva i Carinskom upravom Ministarstva financija verbalno su korektni, ali u praksi nema pozitivnih pomaka, navodi se u današnjem priopćenju udruge u kojemu se ocjenjuje da su te institucije "nezainteresirane za uvjete rada u slobodnim zonama".

Navodi se da propise kojima se regulira rad slobodnih zona te institucije pripremaju bez konzultacija sa članovima udruge.

Udruga je stoga zatražila prijem kod podpredsjednika Vlade zaduženoga za gospodarstvo Andrije Hebranga.

Predsjednica Udruge Dubravka Maras kaže da proizvodne aktivnosti u slobodnim zonama ometaju preveliko administriranje i komplicirani carinski nadzor. Ti problemi bili bi riješeni, prenosi Maras stav Udruge, kada bi poslovne zone ponovno dobile status eksteritorija u carinskom smislu, kakav su imale do početka 2000. godine. To bi po njezinim riječima rezultiralo minimumom administracije u ulazu roba i izlazu proizvoda iz slobodnih zona.

U Hrvatskoj je trenutno aktivno 14 slobodnih zona, a po riječima Dubravke Maras, samo dvije nisu članice Udruge Hrvatske slobodne zone.

Hina