Info servis

Fiama poboljšala ponudu za preuzimanje Jadroplova

Liberijska tvrtka Fiama Holdings objavila je danas izmjenu ponude za preuzimanje svih raspoloživih dionica splitske brodarske tvrtke Jadroplov, a nakon što je Nadzorni odbor Jadroplova 25. kolovoza dao mišljenje da "ciljevi i namjere ponuditelja nisu dovoljno konkretni".

Ponudu za preuzimanje Fiama Holdings je objavio 20. kolovoza u dnevnom tisku te 27. kolovoza u Narodnim novinama nudeći 44 kune po dionici, s rokom važenja ponude 30 dana. Svima koji se odluče na prodaju dionica ponuditelj se obvezuje platiti ih u roku 14 dana od dana isteka javne ponude, za što su ishodili bankarsku garanciju kod Erste&Staiermaerkische bank.

Fiama Holdings, u izmijenjenoj točci "Naznake ciljeva ponuditelja i njegova namjera u svezi s društvom", navodi svoju obvezu zadržanja trenutnog broja zaposlenih u razdoblju od najmanje tri godine, povećanje broja zaposlenih nakon tri godine ili će ponuditi otvaranje novih radnih mjesta kako je predviđeno poslovnim planom i planom ulaganja.

Također, liberijska tvrtka obvezuje se da neće prodati niti založiti imovinu odnosno dionice Jadroplova najmanje tri godine, te da će u roku od tjedna dana od okončanja preuzimanja osloboditi garanciju hrvatske Vlade od 6 milijuna američkih dolara koja je izdana kreditoru za korist Jadroplova.

Fiama Holdings će, kako navode, restrukturirati financijske obveze i kupiti odgovarajuće brodove po povoljnim financijskim uvjetima, a unutar tri godine investirat će u Jadroplov oko 100 milijuna dolara.

Također se navodi kako će nakon dvije godine uspješnog poslovanja Jadroplov biti sposoban za uvrštenje na domaću ili međunarodnu burzu kako bi privukao novi kapital za ulaganja.

Fiama Holdings, liberijska tvrtka grčkog poslovnog čovjeka Villya Panayotidesa, u trenutku objave ponude imala je ukupno 252.785 dionica Jadroplova, što čini 15,45 posto temeljnog kapitala te tvrtke. Javna ponuda za preuzimanje odnosi se na sve ostale dionice, a u Jadroplovu 72 posto dionica ima Hrvatski fond za privatizaciju, a ostatak mali dioničari.



Hina