Info servis

Mađarsko-hrvatski poslovni skup

Jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Mađarske glavni je cilj Mađarsko-hrvatskog poslovnog skupa, održanog danas u sklopu 80. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma (JMZV).

Ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Igor Maričić kazao je da o dobroj suradnji Hrvatske i Mađarske govori i podatak da se 6,5 posto ukupnih investicija u hrvatsko gospodarstvo u zadnjih deset godina odnosi na mađarske tvrtke.

Mađarska je, kazao je, jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Hrvatske iako, dodao je "Mađari puno više prodaju nama nego mi njima".

Maričić je istaknuo kako će Hrvatska i dalje poticati strana ulaganja, posebice kada je riječ o ulaganjima vezanim za proizvodnju i izvoz.

Kao značajne mađarske investicije u hrvatsko gospodarstvo izdvojio je ulazak MOL-a u vlasništvo Ine, izgradnju Dunapackove tvornice u Zaboku, ulaganja mađarskih tvrtki u marine i hotelske objekte, betonare i dr.

Tijekom Poslovnog skupa mađarskim je gospodarstvenicima predstavljeno hrvatsko gospodarstvo te mogućnosti bilateralne suradnje i ulaganja, dok su hrvatski partneri bili upoznati s mogućnostima mađarsko-hrvatske suradnje u svjetlu priključenja te zemlje Europskoj uniji.

Voditelj Ureda za trgovinu Veleposlanstva Mađarske u Zagrebu Tibor Suelt kazao je kako je interes za suradnju gospodarstava dviju zemalja uvijek velik, pa tako samo njegov ured godišnje u prosjeku obrađuje upite više od tisuću mađarskih te petstotinjak hrvatskih tvrtki.

Intenzivna je i trgovinska razmjena, no, kazao je Suelt, prednost je na mađarskoj strani. Naime, od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini 2001. godine mađarski izvoz u Hrvatsku raste po stopama od 22 do 37 posto godišnje i lani je iznosio 424 milijuna američkih dolara. Uvoz iz Hrvatske, pak, lani je iznosio 77,1 milijun dolara te je u odnosu na 2002. smanjen za 1 posto.

Tijekom JMZV-a koji traje od 14. do 19. rujna, u sklopu mađarske kolektivne izložbe svoje proizvode i usluge na 418 četvornih metara izložbenog prostora predstavlja 26 mađarskih tvrtki iz područja tekstila, prehrane, papirne industrije, turizma, trgovine i dr..

Na današnje individualne poslovne razgovore u sklopu Mađarsko-hrvatskog poslovnog skupa prijavilo se 23 mađarskih i 50-tak hrvatskih tvrtki.

Hina