Info servis

Oporavak potražnje za dionicama tzv. stare ekonomije

Porast potražnje za dionicama američkih kompanija koje su posljednjih dana zabilježile pad cijena podigla je u srijedu vrijednost njujorškog Dow Jones indeksa za 173 boda, što je najveći dnevni dobitak toga indeksa u posljednjih pet tjedana.

Dow Jones je na zatvaranju jučer iznosio 10.381 bod, odnosno 1,7 posto više nego dan ranije. Ojačao je i tehnološki Nasdaq indeks i to 1,4 posto, na 1.767 bodova.

"Parada loših vijesti iz tehnoloških kompanija i dalje se nastavlja, no, zato se kupuju dionice iz drugih sektora. Nakon klimave veljače i sasvim dobrog ožujka, ulagači vjerojatno razmišljaju da su stvari malo bolje i da nije loša ideja i dalje kupovati", ocijenio je situaciju na tržištu direktor istraživanja pri NewBridge Partnersu, Erick Maronak.

Najviše su rastu burzovnih indeksa pridonijele dionice obrambene industrije, jer ulagači vjeruju da će povećana potrošnja američke vlade za vojne svrhe povećati njihovu zaradu. Najviše su skočile dionice Honeywell Internationala, za više od dva dolara, na gotovo 40 dolara, te Boeinga, 1 dolar, na 50 dolara.

Porasle su i cijene dionica industrijskih proizvođača poput Caterpillara, 1,6 dolara, na 59,5 dolara. Ojačale su i dionice maloprodajnih lanaca, te proizvođača robe široke potrošnje. Svijetla točka Wall Streeta jučer je bila i biotehnološka kompanija Genentech, druga po veličini u svijetu. Zbog veće potražnje za njezinim lijekom protiv raka, ta je kompanija tri puta uvećala zaradu u prvom ovogodišnjem tromjesečju, pa su joj dionice skočile za 2 dolara, na 43,12 dolara.

No, bilo je i gubitnika, ponajviše u tehnološkom sektoru. Iako su se dionice Cisco Systemsa ponešto oporavile, potonule su za 12 posto dionice WorldCom-a, na najnižu razinu u zadnjih 10 godina, jer se očekuje da će objaviti loše poslovne rezultate. Među većim gubitnicima bio je i medijski div Aol Time Warner, čije su dionice pale na najnižu razinu u zadnje četiri godine.

Na Londonskoj burzi jučer je Ftse indeks porastao gotovo jedan posto, dosegnuvši 5.229 bodova. Frankfurtski DAX, pak, ojačao je 1,8 posto, na 5.265 bodova.

Hina