Info servis

Lura: nova linija za punjenje proizvoda

Mliječna industrija Lura d.d. u novu liniju za punjenje mliječnih proizvoda u plastične boce, kapaciteta 15.000 bočica različith volumena, uložila je 30 milijuna kuna, dobivši time najveću liniju takve vrste u Hrvatskoj, istaknuo je danas predsjednik Uprave Lure Željko Perić.

Predstavljajući ministru gospodarstva, rada i poduzetništva Branku Vukeliću i pomoćniku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Stjepanu Mikolčiću poslovne planove za širenje u regiji, Perić je kazao kako im je cilj do kraja ove godine i polovice 2005. završiti započete aktivnosti na tržištima BiH, Slovenije, Srbije i Crne Gore, a nakon toga pokušati ući na tržišta Mađarske, Rumunjske, Bugarske. Pritom su intenzivirane aktivnosti na povećanju izvoza u EU, rekao je Perić.

Ministar Vukelić je ocijenio da je Lura primjer što domaće kompanije moraju činiti žele li biti i opstati na tržištu - kako domaćem, ali i širiti se u regiju. Lura je, kazao je, u zadnje tri godine u proizvodnu tehnologiju uložila 120 milijuna kuna, što je dokaz da su ulaganje u nove tehnologije, u istraživanje i razvoj pretpostavka da možemo imati konkurentne proizvode i prave brandove koji mogu biti na tržištima regije.

Lura je primjer kako se naše kompanije moraju spremati za tržište EU, ustvrdio je Vukelić.

Upitan za komentar daljnjih poteza Uprave Lure oko situacije sa zadarskom tvornicom, Perić je naglasio da su 33 radnika iz zadarske tvornice ostala bez posla u tvornici, no da oni ne ostaju nezbrinuti, već će većina njih završiti u sustavu Lure.

"Već imamo rješenja za više od 20 ljudi", kazao je Perić i dodao kako je uvjeren da će se naći rješenje za sve zaposlenike. Dok su u programu zbrinjavanja, pojasnio je, ti ljudi dobivaju plaću, nitko nije dobio otkaz i nitko nije ostao na cesti, a Uprava Lure će učiniti sve da nitko ne ostane bez posla, kazao je Perić.

Zadar je premala lokacija koja nema razvojni potencijal, a zbog približavanja EU Lura želi proizvodnju istovrsnih proizvoda koncentrirati na jednoj lokaciji kako bi bila efikasna i mogla konkurirati velikima, pojasnio je.

Opovrgnuo je i nagađanja o mogućem skorom poskupljenju Lurinih proizvoda, kazavši kako u skoroj budućnosti Lura neće dizati cijene. No, budući je grad Zagreb digao cijenu nekih komunalnih troškova i ukoliko ne uspiju s gradom ispregovarati nižu cijenu, Perić je ipak kazao da će se revidirati cijene nekih Lurinih proizvoda, ne navodeći kojih.

Hina