Info servis

Riječka banka 8. ožujka otkupila trezorske dionice za 5,5 milijuna kuna

Riječka banka je od 3. listopada 2001. do 8. ožujka 2002. otkupila ukupno 55.373 svojih trezorskih dionica za 12.853.066 kuna, od čega nešto manje od polovice tog iznosa u jednom danu i to upravo 8. ožujka ove godine, kada je i uhićen glavni diler Banke Eduard Nodilo.

Odluku o kupnji dionica donijela je Uprava Riječke banke na čelu s tadašnjim predsjednikom Ivanom Štokićem 2. listopada 2001., uz suglasnost članova Nadzornog odbora iz Bayerishe Landensbanke, istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik i članica Uprave Riječke banke Milan Potkonjak i Sanja Stojević.

Najviše je dionica, 20.189, po cijeni od 260, 268 i 270 kuna (za ukupno 5.448.646 kuna) otkupljeno je 8. ožujka. Uprava Banke je nakon izvješća unutarnje kontrole o nepravilnostima u Direkciji deviznih sredstava od 6. ožujka, protiv Nodila tada podnijela kaznenu prijavu, koja je u Županijskom državnom odvjetništvu zaprimljena 9. ožujka.

Potkonjak i Stojević ističu da su predstavnici BLB-a bili izvješteni te da su dali suglasnost za sve kupnje dionica do cijene od najviše 280 kuna po dionici. Do tada je Riječka banka posjedovala samo 717 trezorskih dionica koje je otkupila po nominalnoj cijeni od 100 kuna krajem 2000.

Svih 25 transakcija za Riječku je banku obavila brokerska kuća "Rib Portfelj" d.o.o., društvo za poslovanje vrijednosnim papirima koje je u 100-postotnom vlasništvu Riječke banke. Također, svi otkupi dionica, osim jednoga koji je ostvaren u dogovoru s poduzećem "Istarski ugljenokopi" u stečaju, zaključeni su na Zagrebačkoj burzi, pojasnio je Potkonjak.

Erio Zahirović, direktor "Rib Portfelja" rekao je da je ta tvrtka djelovala isključivo po nalozima uprave Riječke banke.

Nakon privođenja Eduarda Nodila i otkrića nezakonitih radnji, vrijednost dionica Riječke banke, nekoliko dana kasnije, pala ja na gotovo četvrtinu dotadašnje vrijednosti.

Na novinarsko pitanje zašto se bivša uprava na dan uhićenja Nodila odlučila otkupljivati dionice po cijeni od 260, 268 i 270 kuna te time, budući da je njihova vrijednost sljedećih dana značajno smanjena, naštetila banci, Potkonjak je odgovorio da bivša uprava za svoj rad odgovara Nadzornom odboru.

On pak smatra da u tom slučaju bivša uprava nije donijela dobru poslovnu odluku. Nova uprava će, ukoliko Nadzorni odbor bude to tražio, dati o tome svoje mišljenje, rekao je.

Tko je prodavatelj dionica nije utvrđeno, no Potkonjak smatra kako bi to jedino mogli biti mali dioničari, pri čemu je, po njegovim saznanjima, broj dionica koje posjeduje Ivan Štokić ostao nepromijenjen. Ukoliko su informacije kojima su se vodili prodavatelji (mali dioničari) došle iz banke, to je problem koji treba utvrditi, kazao je.

Na upit novinara je li nova uprava od bivše zatražila odgovor zašto je obavljena za banku nepovoljna kupnja dionica Potkonjak je rekao da to pitanje Ivanu Štokiću, bivšem predsjedniku uprave, mora uputiti onaj tko ga je imenovao, tj. Nadzorni odbor banke.

Nova uprava odgovara za poslovne odluke od 21. ožujka 2002., istaknuo je predsjednik Uprave. Napominje kako pismena odluka Nadzornog odbora o otkupu navedenih dionica nije pronađena, ali i da je takvu odluku Uprava banke mogla donijeti i bez njegove suglasnosti.

Potkonjak je izvijestio i o ostvarenju sindiciranog kredita od 1,2 milijarde kuna kojega je Riječka banke dobila od pet hrvatskih banaka. Tim je kreditom banka podmirila sve svoje obaveze prema HNB-u i više ne koristi nikakve posebne izvore za održanje svoje likvidnosti, kazao je.

Zbog problema koje su imali prilikom obavljanja i provođenja domaćeg platnog prometa, Riječka banka je, kazao je Potkonjak, odlučila kako komitentima naknade za ožujak neće obračunavati.

Hina