Info servis

HOK: sporazum o suradnji s Australijom

Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Zapadnoaustralsko-hrvatska trgovačka komora potpisale su danas sporazum o suradnji s ciljem uspostavljanja i razvoja trgovinsko-gospodarskih veza obrtnika, poduzeća i institucija Zapadne Australije i Hrvatske.

Sporazum su potpisali predsjednik HOK-a Stjepan Šafran i predsjednik Zapadnoaustralsko-hrvatske trgovačke komore Brian Rakich.

Kako je istaknuto na svečanosti potpisivanja, obje Komore će se uzajamno obavješćivati o svim značajnijim aktivnostima vezanim za promicanje obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva te će omogućiti svojem članstvu razmjenu svih potrebnih informacija vezanih za gospodarsku suradnju.

Potpisnice sporazuma pružati će pomoć obrtnicima i poduzetnicima u organiziranju susreta njihovih predstavnika te uspostavljanju i razvoju poslovne suradnje između obje strane.

Također, obje će Komore posebnu pozornost usmjeriti na promicanje gospodarskih odnosa i ulaganja u hrvatski turizam, poljoprivrednu i prehrambenu industriju, kooperaciju na području ribarstva i vinogradarstva, drvnu i metalnu industriju te brodogradnju.

Kako je istaknuo Stjepan Šafran, danas potpisani sporazum temelj je za budućnost i razvoj daljnje suradnje i gospodarskih odnosa dviju Komora. Također, njime se želi potaknuti suradnja obrtnika i poduzetnika kako na zajedničkim poslovima tako i na prodoru na treća tržišta.

Brian Rakich je kazao kako se ovim sporazumom Komore žele povezati te promicati "business i trgovinu". Dodao je kako se izaslanstvo Zapadnoaustalske-hrvatske trgovačke komore danas sastalo i s premijerom Ivom Sanaderom, predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom te ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Brankom Vukelićem, a tijekom svog boravka u Hrvatskoj održat će još niz sastanaka.

Tijekom svog boravka u Hrvatskoj, kazao je Rakich, želja im je istražiti mogućnosti suradnje i ulaganja na području tehnologije, turizma, brodogradnje itd.

Izaslanstvo Zapadnoaustralsko-hrvatske trgovačke komore, koje čine australski poduzetnici hrvatskog podrijetla, u Hrvatskoj će boraviti od 12. do 17. rujna.

Hina