Info servis

U Primorsko-goranskoj županiji 16.128 nezaposlenih

Krajem kolovoza na području riječke Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je evidentirano 16.128 nezaposlenih osoba, što je smanjenje nezaposlenih za 1,6 posto u odnosu na isti mjesec lani.

U kolovozu je zabilježeno povećanje udjela nezaposlenih žena, sa 62,9 posto na 63,6 posto. Od ukupnog broja nezaposlenih, njih 82,5 posto, imalo je prethodno radno iskustvo prije prijavljivanja na Zavod i to najviše njih (22,9 posto) u trgovini na veliko i malo, prije svega u trgovini na malo.

Iz evidencije Zavoda brisano je tijekom kolovoza 1.030 osoba, od kojih je samo 365 zaposleno prema ugovoru o radu, dok su svi ostali brisani iz drugih razloga, kao što su neredovito javljanje, nepridržavanje zakonskih odredaba, odsluženje vojnog roka i slično. Od osoba zaposlenih u kolovozu, 62,5 posto zaposlilo se na određeno vrijeme, a 20 posto na sezonskim poslovima.

Područnoj službi u Rijeci tijekom kolovoza prijavljena su 693 slobodna radna mjesta ili 32 posto više nego u lanjskom kolovozu. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u djelatnosti obrazovanja (43 posto) a slijede prerađivačka industrija te poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge te trgovina na veliko i malo.

Hina