Info servis

Svjetska banka: izvješće o uvjetima poslovanja u 2005.

Nove članice Europske unije ujedno su i najbolje u provođenju reformi, dok ostale zemlje regije još pokušavaju smanjiti birokraciju u poslovanju, propuštajući tako vrijeme za povoljne prilike za rast, stoji u izvješću Svjetske banke pod nazivom "Poslovanje u 2005: uklanjanje prepreka za rast".

Poslovanje u 2005. daje najnoviji prikaz pokazatelja poslovne klime iz lanjskoga izvješća, proširuje istraživanje za 13, na 145 država, a ocjenjuje slijedeće pokazatelje: pokretanje poslovanja, zapošljavanje i otpuštanje radnika, izvršavanje ugovora, dobivanje kredita, prekidanje poslovanja, registriranje vlasništva i zaštitu ulagača.

Na vodećem mjestu po provedbi reformi za poboljšanje uvjeta ulaganja bila je Slovačka, našavši se tako u 20 vodećih gospodarstava u svijetu obzirom na lakoću poslovanja. Vrijeme potrebno za pokretanje poslovanja u Slovačkoj je prepolovljeno, vrijeme naplate dugovanja smanjeno za tri četvrtine, otvoren je novi registar privatnih kredita, a propisi vezani za zapošljavanje postali su fleksibilniji. Rezultat toga je porast broja registriranih tvrtki za 12 posto te 10-postotno povećanje kredita privatnom sektoru.

Uz Slovačku (na 18. mjestu), među vodećim gospodarstvima po uvjetima ulaganja bili su i Novi Zeland (na 1. mjestu), slijede SAD, Singapur, Hong Kong/Kina, Australija, Norveška, Britanija, Kanada, Švedska, Japan Švicarska, Danska, Nizozemska, Finska, Irska, Belgija, Litva, Bocvana i Tajland.

To izvješće, koje su sufinancirale Svjetska banka i Međunarodna financijska korporacija (IFC), odnosno dio Banke koji se bavi ulaganjem u privatni sektor, otkriva da su takve reforme često jednostavne, a pomažu otvaranju radnih mjesta za žene i mlade, potiču tvrtke na prijelaz iz sivog u službeno gospodarstvo te promiču gospodarski rast.

U prosjeku za pokretanje poslovanja u zemljama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) s visokim prihodima potrebno je šest procedura, osam posto prihoda po stanovniku i 27 dana. U zemljama središnje Europe i Azije za isti je postupak potrebno 10 procedura, 15 posto prihoda po stanovniku i 42 dana. Među najslabijima su u regiji Bjelorusija (79 dana) i Azerbejdžan (123 dana).

"Siromašne zemlje, kojima očajnički trebaju nova poduzeća i radna mjesta, riskiraju još veće zaostajanje za bogatim zemljama, koje pojednostavljuju propise i čine svoju ulagačku klimu još privlačnijom za poslovanje", rekao je Michael Klein, potpredsjednik Svjetske banke i glavni ekonomist IFC-a.

Lani su bogate zemlje provele tri puta više reformi na području uvjeta ulaganja nego siromašne. Posebno aktivne bile su u tome članice EU-a, svaka od njih provela je gotovo dvije. Među 10 vodećih reformista su Slovačka, Kolumbija, Belgija, Finska, Indija, Litva, Norveška, Poljska, Portugal i Španjolska.

Hrvatska se spominje s Mađarskom, Latvijom i Poljskom po uvođenju fleksibilnijih propisa o zapošljavanju, što je poduzećima olakšalo proširivanje poslovanja.

Hina