Info servis

Lamy: ukidanje kvota u trgovini tekstilom mora se provesti

Povjerenik Europske komisije za trgovinu Pascal Lamy rekao je danas da se mora nastaviti s planovima za ukidanjem kvota u globalnoj trgovini odjećom i tekstilom do kraja ove godine, unatoč protivljenju većine u industriji.

Predstavnici tekstilne industrije pribojavaju se očekivane dominacije Kine u globalnoj trgovini tekstilom nakon ukidanja kvota od 1. siječnja 2005. Ona bi mogla uništiti poduzetnike u toj branši u SAD-u i EU te gospodarstva zemalja u razvoju poput Kambodža i Bangladeša, koja uvelike ovise o proizvodnji tekstila.

"Nestanak kvota stvara mnogo nervoze", rekao je Pascal Lamy pred članovima poslovne i diplomatske zajednice u Indoneziji na posebnom ručku nakon trgovinskih pregovora tijekom vikenda u sklopu Udruženja naroda Jugoistočne Azije (ASEAN).

Kazao je da će mnogi u EU industriji ostvariti koristi od ukidanja desetljeća starog sustava tekstilnih kvota u globalnoj trgovini, dok je za mnoge zemlje u razvoju to druga priča. "One će trpjeti zbog ukidanja kvota obzirom na njihove poteškoće u prilagodbi. No, rok za ukidanje bit će poštivan. Riječ je o međunarodnom sporazumu postignutom prije 10 godina. To je međunarodni kredit, a krediti trebaju biti plaćeni", rekao je Lamy.

Europski povjerenik za trgovinu rekao je da bi Kina mogla "koristiti svoju snagu na mudar i racionalan način" kako bi osigurala "da šok ne bude previše štetan po zemlje u razvoju".

Ranije ovoga mjeseca predstavnici tekstilne industrije u SAD-u objavili su da će zatražiti od Busheve administracije da zaustavi očekivanu poplavu kineskog tekstilnog uvoza iduće godine. Upozorili su da bi se moglo izgubiti na milijune radnih mjesta, ako se ne poduzmu neke mjere prije ukidanja kvota.

Hina