Info servis

Predsjednik Mesić na otvaranju tvornice vode u Apatovcu kraj Križevaca

Tvrtka za proizvodnju vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića, Badel 1862., otvorila je danas punionicu mineralne i izvorske vode "Kalničke vode" u Apatovcu kraj Križevaca, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo oko 20 milijuna eura.

Tvornicu je otvorio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je tom prigodom istaknuo potrebu poticanja domaće proizvodnje, a na taj način se gospodarstvo okreće izvozu. Voda je jedan od resursa budućnosti, a Hrvatska ima tu prednost što ima vodu i treba taj potencijal iskoristiti, naglasio je predsjednik.

Mesić je naglasio i kako je otvaranje tvornice značajno za gospodarski razvoj ovog kraja, zaposlenicima je poželio visoke plaće, dioničarima ostvarenje dobiti, a državi da naplati porez, umjesto da vodi poslove jer se nije pokazala kao dobar poduzetnik.

Predsjednik Uprave Badela Anto Perković istaknuo je kako je ulaganje u proizvodnju jedna od glavnih karakteristika poslovne politike tvrtke te naglasio da je tvornica "Kalničke vode" od ideje do realizacije hrvatska investicija.

Perković je dodao kako krajem 2005. ili početkom 2006. planiraju izvoz vode u Izrael, Ujedinjene Arapske Emirate, Iran i Irak. Dodao je kako cjenovno ipak nisu konkurentni tržištu Europske unije, ali da postoje naznake kako bi se trošarine na vodu mogle smanjiti sa 2,5 na 1 posto.

Kapacitet tvornice, koja je projektirana i izgrađena po najvišim ekološkim standardima, je 10.000 staklenih i 20.000 plastičnih boca mineralne i izvorske vode na sat, odnosno 165 milijuna litara godišnje.

Tvornica je ukupne površine 10 tisuća četvornih metara, njena je gradnja započela u listopadu 2002. godine, zapošljava 30-tak radnika, a postupno će se njihov broj udvostručiti, kako će se povećavati proizvodnja.

Tvornica vode podignuta je na samom starom vrelu apatovačke kiselice koja je početkom 20. stoljeća osvajala priznanja za kakvoću i ljekovitost na svjetskim gospodarskim izložbama, rečeno je.

Kako je najavljeno na današnjoj svečanosti otvaranja, Badel 1862. u bliskoj budućnosti planira na tom području i gradnju sportsko-zdravstvenog centra i razvoj seoskog turizma.

Hina