Info servis

Arenaturist u prvom polugodištu poslovao s 4 posto većim gubitkom nego lani

Pulska turistička tvrtka Arenaturist prvo je ovogodišnje polugodište završila s gubitkom u poslovanju od 32,8 milijuna kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje 4 posto veći gubitak, podaci su iz financijskog izvješća o polugodišnjem poslovanju te tvrtke dostavljenom Zagrebačkoj burzi.

Ostvareni gubitak iz Arenaturista u izvješću pojašnjavaju 9 postotnim manjim brojem ostvarenih noćenja nego lani u prvih šest mjeseci. Ističu i da su unatoč tome u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili 2 posto veće poslovne (ukupne) prihode u odnosu na lani, i to od 44,2 milijuna kuna. Od toga se 97,5 posto ili 43,1 milijun kuna odnosi na prihode od prodaje u zemlji, što je također porast od 2 posto.

Usporedo s time za 2,8 posto u odnosu na lanjsko prvo polugodište porasli su im i ukupni rashodi, na 77,07 milijuna kuna. Pritom su materijalni troškovi i troškovi prodane robe rasli 5,7 posto, amortizacije 1,6 posto, dok su troškovi osoblja manji 4,3 posto. Smanjeni su i financijski rashodi, za 15,3 posto, na 8,85 milijuna kuna.

Tvrtka Arenaturist ove godine "navršava" 30 godina postojanja i 10 godina otkako posluje kao dioničko društvo.

Od ljeta 2001. u većinskom je vlasništvu luksemburških tvrtki Tacana S.A. i Granito S.A., koje zajedno imaju 61,61 posto dionica. Nakon toga postaje i članicom talijanske marketinške grupacije "Europa Touristic Group", te počinje s realizacijom investicijskog programa s ciljem podizanja kvalitete smještajnih kapaciteta i proširenjem turističke ponude.

Planirana ulaganja u gotovo sve objekte Arenaturista dovršena su u srpnju 2002. godine, a iznosila su 146,9 milijuna kuna.

Rezultati ulaganja su podizanje hotelskih standarda do razine tri zvjezdice, a hotela Histria do četiri zvjezdice. Potpuno je rekonstruirano i 20 samostalnih vila i 174 apartmana u apartmanskom naselju Europa, dok su apartmani Punta Verudela obnovljeni i moderno opremljeni. Kampovi su također u potpunosti parcelizirani, a gostima je ponuđena i mogućnost smještaja u pokretnim kućicama (mobile-home). U četiri kampa postavljeno je ukupno 430 pokretnih kućica, a uloženo je i u novu informatičku infrastrukturu s ciljem povezivanja svih dijelova poduzeća u jedinstveni integralni sustav. Ta su ulaganja omogućila i novo tržišno pozicioniranje i bolju konkurentnost Arenaturista, kao i usmjerenost na tržišta i goste veće platežne moći (talijansko, njemačko, austrijsko, nizozemsko i skandinavsko).

Ukupni smještajni kapaciteti Arenaturista su 5.770 soba/kamp mjesta, u kojima ima mjesta za oko 16 tisuća turista dnevno. Kapaciteti su podijeljeni na sedam hotela, u kojima je 1.441 soba sa 2.615 kreveta, na dva apartmanska naselja, u kojima je 641 soba sa 1.896 kreveta, dok je u pet kampova 5.770 parcela/kamp mjesta za 11.494 osobe.

Hina