Info servis

Blagi rast cijena nafte pritišće europska tržišta dionica

Blagi porast cijena nafte pritisnuo je danas europska tržišta dionica zbog čega je većina burzovnih indeksa do podneva zabilježila gubitke.

Do podneva je frankfurtski DAX oslabio 0,4 posto, na 3.835 bodova.

Aktivnosti na burzama bile su slabe, jer je najveće europsko tržište, Londonska burza, danas zatvorena zbog nacionalnog praznika.

Cijene nafte danas su blago porasle na američkom tržištu, nakon što su do prošloga tjedna oslabile gotovo šest dolara. To je potaknulo blagi rast cijena dionica naftnih kompanija, ponajviše francuskog Totala i nizozemskog Royal Dutcha.

No, dionica talijanskog zračnog prijevoznika Alitalije potonula je jedan posto uoči sastanka upravnog odbora koji bi trebao razmotriti poslovne rezultate te kompanije za prvu polovinu godine.

Stratezi ističu da su poslovna izvješća kompanija za drugo tromjesečje bila pozitivna, no da procjene poslovanja korporacija za iduće razdoblje nisu tako sjajne. "U prosjeku, korporativne zarade su snažne te smo vidjeli nastavak rasta zarada. U Europi, proizvođači osnovnih sirovina i energije profitirali su od viših cijena", ocijenio je Bernd Meyer, strateg pri Deutsche Banku. "No, trenutno ne vidim neki značajniji okidač za zbivanja na tržištu u kratkome roku".

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks spustio se danas 0,2 posto, na 11.184 boda.

Hina