Info servis

Debanić: natječaj za mobilne koncesije u skladu s rokovima

Stručne službe Vijeća za telekomunikacije obrađuju pristigla pitanja tvrtki koje su do 13. kolovoza otkupile natječajnu dokumentaciju za dodjelu koncesija u sustavu druge i treće generacije mobilne telefonije, doznaje se od predsjednika Vijeća Željka Debanića.

Sukladno uvjetima natječaja i predviđenim rokovima, sve tvrtke i privatne osobe koji su otkupili natječajnu dokumentaciju, njih 15, do 20. kolovoza su mogli Vijeću uputiti pitanja, primjedbe i tražiti pojašnjenja sadržaja natječajne dokumentacije i cjelokupnog posla.

Na ta pitanja Vijeće će odgovoriti, kako je i predviđeno, do 30. kolovoza, kaže Debanić.

Ne navodeći imena onih koji su poslali upite, Debanić napominje da se većina pitanja odnose na pravnu i zakonsku osnovu cijelog posla. Uz to, pitanja ima i o tehničkim aspektima posla, poput zajedničkog korištenja infrastrukture s postojećim operaterima, kao i o bankarskim jamstvima koja se traže za vrijednost koncesije. Naime, u natječajnoj se dokumentaciji od potencijalnog koncesionara traži i da prilože bankarsko jamstvo za vrijednost naknade za koncesiju, a ako on odustane od koncesije ili kojim slučajem ne potpiše ugovor, onda mu se sa računa povlači iznos naknade za koncesiju u prvoj godini rada. To je zato, kaže Debanić, da budemo sigurni da su to ozbiljni kandidati. Dodaje i da na samu natječajnu dokumentaciju nije bilo primjedbi.

Rok za zaprimanje konačnih ponuda za koncesije u mobilnoj telefoniji je 14. rujna do 12 sati, kada će biti i javno otvorene. Za sada, kaže Debanić, i kako stvari idu taj se rok nema potrebe produljivati, kao niti onaj o konačnom roku za dodjelu koncesije, 14. listopada.

Od ukupno 15 zainteresiranih koji su otkupili dokumentaciju Debanić očekuje da će ih najmanje polovica poslati i ponude, što bi, kaže, bio dobar uspjeh. Pri tome ne isključuje mogućnost i da svih 15 pošalju ponude.

Razumije i što u ovoj fazi natječaja ima spekulacija o imenima tvrtki koje su otkupile dokumentaciju i koje bi mogle, ako dostave ponude, biti i kandidati za koncesije, no dodaje da u svemu tome ipak dio investitora želi ostati neimenovanim, što je poštovano zbog instituta poslovne tajne.

Ipak, Vijeće je, zbog velikog interesa javnosti, prošloga tjedna kontaktiralo svih 15 tvrtki i privatnih osoba koje su u propisanom roku otkupile natječajnu dokumentaciju, kako bi provjerili žele li oni da im se imena objave. Devet ih je krajem prošloga tjedna odobrilo objavu imena u ovoj fazi (tvrtke Dalekovod d.d., Eurodet d.o.o., HT mobilne komunikacije d.o.o., Iskon Internet d.d., Millenium promocija d.o.o., VIPnet d.o.o., Odvjetničko društvo Porobija i Špoljarić, odvjetnik Zoran Vujasin, te Mislav Šutalo), dok se preostalih šest s time nije složilo ili nisu bile dostupne.

Debanić naglašava da će na javnom otvaranju ponuda biti poznata ne samo imena ponuditelja nego i njihova vlasnička struktura, kao i druge odrednice ponude, od toga jesu li se ponuditelji grupirali u konzorcij, do toga jesu li zadovoljili uvjete iz natječajne dokumentacije. Tada će se i otkriti, naravno ako dostave ponude, u čije su ime primjerice pojedini odvjetnički uredi otkupili dokumentaciju.

Ponavlja i da ponude mogu dostaviti samo trgovačka društva registrirana u Republici Hrvatskoj, koja među svojim djelatnostima moraju imati upisano i telekomunikacije.

Debanić ne sumnja da će natječaj uspjeti i time Hrvatska dobiti i trećeg mobilnog operatera, a to je značajno i zbog daljnje liberalizacije hrvatskog telekomunikacijskog tržišta.

Hina