Info servis

Francuska vlada planira poduzeti mjere protiv outsourcinga

francuski ministar financija Nicolas Sarkozy planira poslati politički signal da se protivi outsourcingu, objavom niza mjera dizajniranih kako bi uvjerio kompanije da zadrže svoje poslovne operacije u zemlji, pa čak i da ih vrate iz inozemstva, piše poslovni dnevni list The Financial Times.

Te mjere uključivat će porezna izuzeća kompanijama i do 100.000 eura u razdoblju od tri godine u određenim posustalim regijama u Francuskoj, ako neće svoje poslovne operacije premještati u inozemstvo. Poduzetnicima koji već jesu premjestili svoje operacije izvan zemlje Sarkozy planira ponuditi smanjivanje socijalnih davanja ako se vrate u Francusku.

Suočena s tvrdoglavo visokom stopom nezaposlenosti i sporim gospodarskim oporavkom, francuska vlada nastoji učiniti borbu protiv outsourcinga jednim od svojih glavnih prioriteta iduće godine. Mnogi političari reagirali su ljutnjom na prijetnje iz kompanija da će premjestiti proizvodnju u inozemstvo.

Bosch, njemački proizvođač dijelova za automobile, nedavno je uvjerio svoje radnike u francuskoj tvornici da rade dulje za istu plaću, nakon što je zaprijetio da će svoje operacije premjestiti u Češku. I nekoliko drugih kompanija, posebno pozivni centri, objavili du da će premjestiti svoje operacije iz Francuske u jeftinije države poput Brazila i Maroka.

Plan Sarkozy-ja bit će objavljen u rujnu, a samo u 2005. mogao bi stajati više od milijardu eura.

Hina