Info servis

Početkom rujna 5. okrugli stol 'The Economista' s Vladom

Peti okrugli stol s hrvatskom Vladom u organizaciji The Economist Conferences održat će se 3. rujna u Zagrebu, a organizatori očekuju da će okupiti brojne predstavnike međunarodne i hrvatske poslovne zajednice koji će raspravljati o temama vezanima uz ekonomski i politički razvoj Hrvatske i regije.

Na okruglom bi stolu tako trebalo biti riječi o prilikama i izazovima pred kojima se Hrvatska nalazi te mogućnostima razvoja cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, a trebali bi biti i predstavljeni prioriteti i planovi za provođenje promjena bitnih za daljnji razvoj Hrvatske.

Planovi i ideje za poticanje poduzetničke klime i stvaranje boljih uvjeta poslovanja biti će razmotreni kroz otvorene razgovore o pitanjima kao što su poticanje ekonomskog rasta i čuvanje makroekonomske stabilnosti, stimuliranja stranih ulaganja i jačanje konkurentnosti na međunarodnom tržištu te pridruživanje EU, najavljuju organizatori.

Sudionicima bi trebali biti predstavljeni i ciljevi hrvatske fiskalne politike, porezna reforma, stabilizacija vanjskog duga, prioriteti gospodarske politike i reforme za poticanje izravnih stranih ulaganja i stvaranje povoljnih uvjeta poslovanja.

Također, očekuje se i da će biti riječi o razvoju infrastrukturne mreže i ulaganjima u turizam, o ispunjavanju svih kriterija za članstvo Hrvatske u EU, kao i o reformi pravosuđa.

Uz predstavnike hrvatske Vlade, u radu okruglog stola trebali bi sudjelovati i predstavnici Hrvatske narodne banke, Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju, a organizatori očekuju i sudjelovanje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Također, najavljeno je sudjelovanje niza tvrtki, poput AWT International Trade, Coca-Cola Beverages Hrvatska, Kraft Foods, Unilever, Bank Austria Creditanstalt, Hewlett-Packard, HVB Splitske banke i dr.

Tijekom okruglog stola neovisnu ocjenu poslovnih i političkih prilika u zemlji dat će predstavnici 'The Economista Groupa', izdavača poslovnog tjedna 'The Economist', u sklopu kojeg posluje i organizator ovog okruglog stola, 'The Economist Conferences'.

Hina