Info servis

Europska tržišta dionica zabrinuta poskupljenjem sirovina

Zabrinutosti da će porast troškova sirovina smanjiti profitne margine korporacija poput švicarskog Nestlea, potaknule su danas prodaje dionica na europskim tržištima.

Stoga je do podneva londonski Ftse indeks oslabio 0,4 posto, na 4.343 boda. Frankfurtski DAX potonuo je 0,5 posto, na 3.686 bodova.

Samo dionica najveće svjetske prehrambene kompanije Nestlea potonula je 4,6 posto, budući je objavio poslovne rezultate za prvo polugodište ispod očekivanja tržišta upravo zbog rasta troškova sirovina.

Ulagače brine da kompanije koje planiraju podići cijene svojih proizvoda to neće biti u stanju jer bi potražnja poduzetnika i potrošača mogla pasti.

"Mogućnost prebacivanja viših troškova na krajnje potrošače je varljiva", izjavio je Barry Dargan, fond menadžer pri MFS Investment Managementu. "Uzimajući u obzir da su kompanije morale u zadnjih nekoliko godina srezati troškove do kosti, sad kad rastu cijene sirovina čini se vjerojatnim da će profitne margine biti pod znatnim pritiskom". Prodaje dionica izbjegao je sektor proizvođača baznih sirovina, jer su te kompanije manje izložene pritisku na profitne margine.

Cijena nafte dodatno pritišće tržišta, dosegnuvši danas novu rekordnu razinu od 47 dolara za barel. Na europskim burzama cijene dionica kližu naniže od kraja lipnja, kako ulagači pokušavaju ocijeniti kakav će utjecaj na korporativne zarade proizvesti uporno skupa nafta.

"Cijene nafte dosegnule su nove rekordne razine, potaknuvši strahove na tržištima dionica oko potencijalnog njihovog negativnog utjecaja na izglede za gospodarskim rastom u budućnosti", ocijenio je glavni ekonomist Bear Stearnsa, David Brown. "Čini se da tek stiže loše na tržišta u terminima mogućih šteta po dugoročne stope rasta".

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je porastao 0,5 posto, na 10.774 boda.

Hina