Info servis

Europske dionice na novim najnižim razinama u 2004.

Cijene europskih dionica danas su dotaknule nove najniže razine u ovoj godini, zbog rekordno visokih cijena nafte, koje ograničavaju rast korporativnih zarada.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio 0,2 posto, na 4.319 bodova. Frankfurtski DAX istodobno je potonuo 0,5 posto, na 3.639 bodova.

Čak ni pozitivni poslovni rezultati proizvođača računala Della, švedske financijske kompanije Skandia te nekoliko drugih kompanija nisu raspršile loše raspoloženje sa tržišta.

Neki stratezi kažu da su cijene dionica dovoljno pale obzirom na poslovne rezultate o kojima kompanije izvješćuju i privlačnu vrijednost njihovih dionica u odnosu na obveznice.

"Dionice su pod pritiskom unatoč korporativnim zaradama koje su blizu rekordnih, budući su makroekonomske teme u žiži interesa", ističu stratezi Commerzbanke. "I dok zabrinutosti oko visokih cijena nafte i usporavanja globalnog gospodarskog rasta traju i nije vjerojatno da će nestati, na tržištima prevladava korekcija cijena zbog tih značajnih rizika. Međutim, obzirom da su obveznice precijenjene, tržišta dionica dobro su pozicionirana za razdoblje dobre izvedbe".

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je potonuo 2,5 posto, na 10.757 bodova.

Hina