Info servis

LURA d.d.: Prva polovica 2004. - daljnji rast prodaje regionalnim širenjem i pozitivni učinci restrukturiranja

Danas je Lura Grupa (Lura) objavila rezultate poslovanja za prvih šest mjeseci 2004. godine. "U prvoj polovici godine ostvarili smo dva ključna cilja, rast prihoda iz regije i povećanje profitabilnosti. Prodor na tržište Srbije i Crne Gore intenzivirali smo nakon formalnog dovršetka akvizicije Somboleda u travnju, nakon čega je uslijedila njegova integracija u poslovni sustav Lure. Nastavili smo s inoviranjem proizvoda i unapređenjem marketinških koncepata u sve tri divizije, a dobro upravljanje troškovima i pozitivni učinci restrukturiranja utjecali su na značajno povećanje profitabilnosti", istaknuo je Željko Perić, predsjednik Uprave Lure d.d.

Tijekom prvih šest mjeseci značajno je inoviran proizvodni asortiman mliječnih proizvoda, bezalkoholnih pića te keksa i biskvita. Unutar mliječnog asortimana, robne marke ab kultura, Yogsi i BioAktiv LGG tržištu su predstavljene s novim marketinškim konceptom te proširene novim okusima, recepturama i pakiranjima. Promijenjenog dizajna i u novim pakiranjima sva vrhnja objedinjena su pod robnu marku Brzo & Fino unutar koje se osim umaka na bazi vrhnja, nalazi i novi proizvod - svježa tjestenina.

Bezalkoholna pića osvježena su novim dizajnom Nare te Pepsi asortimana koji je obogaćen i novim okusima poput Pepsi Lighta. Osim toga, Divizija pića certificirana je u skladu s međunarodnom normom ISO 9001 čime je postala dio jedinstvenog Lurinog sustava upravljanja kvalitetom te je dobila priznanje PepsiCo Inc. za iznimnu kvalitetu u proizvodnji, distribuciji i prodaji bezalkoholnih pića robnih marki PepsiCo za Hrvatsku.

Unutar asortimana keksa značajne novosti uvedene su u dvije najjače robne marke: Bobi uključujući potpunu promjenu dizajna, marketinškog koncepta, uvođenje novih pakiranja i okusa te Jadro napolitanke kojima je u lipnju promijenjen dizajn i ponuđena nova pakiranja. Nastavljeno je restrukturiranje proizvodnog portfelja uključujući fokusiranje na jake robne marke i ukidanje jednog dijela asortimana zbog nekonkurentnosti.

Također, u prvoj polovici ove godine nastavljen je projekt restrukturiranja i povećanja učinkovitosti poslovanja, zahvaljujući čemu su ostvarene značajne uštede, te je potpisan ugovor o financijskom aranžmanu s EBRD-om i DEG-om.

U prvih šest mjeseci 2004. godine Lura je ostvarila poslovne prihode u iznosu od 972,1 milijuna kuna, što predstavlja rast od 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili su 944,2 milijuna kuna te su za 6 posto viši od istog razdoblja prošle godine. Ostali prihodi iznosili su 27,9 milijuna kuna.

Poslovni prihodi Divizije mliječnih proizvoda, koji čine 79 posto ukupnih poslovnih prihoda, zabilježili su rast od 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prvenstveno zahvaljujući konsolidaciji rezultata Somboleda, te iznose 767,7 milijuna kuna. Divizija pića, koja čini 9,7 posto poslovnih prihoda, ostvarila je rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine od 7,7 posto usprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima, te iznosi 94,2 milijuna kuna. U Diviziji keksa koja čini 7,4 posto poslovnih prihoda Lure, reduciranje portfelja proizvoda utjecalo je na pad poslovnih prihoda ove divizije za 7,5 posto na 71,8 milijuna kuna.

Prodaja proizvoda i usluga na domaćem tržištu iznosila je u prvoj polovici ove godine 781,6 milijuna kuna, i viša je za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno prodaja na međunarodnim tržištima iznosila je 162,6 milijuna kuna te je u odnosu na prošlu godinu povećana za 37,1 posto. Uz snažan prodor na tržište Srbije i Crne Gore, znatan rast je zabilježilo slovensko tržište dok je u Bosni i Hercegovini ostvarena niža prodaja, ponajviše uslijed odgođenog provođenja sporazuma o Slobodnoj trgovini između RH i BIH. Udjel međunarodnih tržišta u prihodima od prodaje povećan je s prošlogodišnjih 13,3 na 17,2 posto.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosi 7,3 milijuna kuna te je znatno viša u odnosu na 282 tisuće kuna ostvarenih u prvih šest mjeseci prošle godine. Neto dobit iz poslovanja u iznosu od 17,9 milijuna kuna rezultat je je razine i strukture prodaje, dobre kontrole i upravljanja troškovima te pozitivnog kretanja tečaja.

"Nakon završene prve faze prerastanja Lure u regionalnu prehrambenu kompaniju, pred nama je godina konsolidacije poslovanja, integracije preuzetih kompanija te jačanje položaja na domaćem i izvoznim tržištima ", zaključio je Perić.

Croatiabiz