Info servis

MMF upozorio Tursku na izloženost valutnom ili kamatnom šoku

Turska ima veliki kratkoročni dug u stranoj valuti, što je čini osjetljivom na šokove zbog promjene tečaja valute ili kamatnih stopa, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U svom godišnjem pregledu turskog gospodarstva, izvršni direktori MMF-a pozdravili su napore vlade u smanjivanju inflacije na jednoznamenkastu stopu te rezanju proračunskog deficita.

"Unatoč tim značajnim postignućima, direktori su istaknuli da je ranjivost i dalje visoka", stoji u priopćenju te financijske institucije. "Veličina javnog duga, njegova kratkoročnost i to što je velik dio u stranoj valuti čini Tursku ranjivom na šokove izmjene valutnog tečaja i kamatnih stopa. Dodatno, trebala bi biti poboljšanja kvaliteta fiskalne prilagodbe, a tijek strukturalnih reformi intenziviran, ako se želi do danas ostvarena postignuća učiniti održivima te translatirani u snažan srednjoročni rast".

U Ankari, zamjenik turskog premijera Abdullatif Sener izjavio je da će Turska vjerojatno započeti pregovore s MMF-om u rujnu o novom trogodišnjem programu ekonomske pomoći. Posljednji paket pomoći, vrijedan 19 milijardi dolara, bio je potpisan u veljači 2002. tijekom financijske krize, a ističe u veljači 2005.

Poslovne udruge u Turskoj pozvale su na obnovu stand-by aranžmana, zabrinute da bi vlada mogla olabaviti oštre gospodarske mjere kad bi bila bez međunarodnog nadzora. Sener je izjavio i da bi planirani novi aranžman trebao pomoći približavanju Turske ekonomskim normama Europske unije, u čije članstvo se nada ući.

Hina