Info servis

Francuski poslodavci protiv 35-satnog radnog tjedna

Francuski poslodavci povećali su danas pritisak na vladu kako bi omogućila veću fleksibilnost prema 35-satnom radnom tjednu te kompanijama pružila više slobode u pregovorima sa zaposlenicima oko trajanja radnog vremena.

Čelnik najveće poslovne udruge Medef, Ernest-Antoine Seilliere izjavio je da konzervativna vlada mora ispuniti svoja obećanja o popuštanju pravila o 35-satnom radnom tjednu kako bi francuska industrija postala konkurentnijom.

Poslovni čelnici pozdravili su obećanje predsjednika Jacquesa Chiraca da će dozvoliti više fleksibilnosti u pogledu toga. No, kritizirali su ga zato što je rekao da zakon o tome mora ostati na snazi. Sindikati su obećali da će se boriti protiv bilo kakve njegove izmjene.

"Trenutno u Francuskoj ne radimo dovoljno da bismo bili konkurentni. Cijeli svijet to zna", kazao je Seilliere na RTL radio postaji. "Imamo golemi proračunski manjak i prilično slabašan rast, stoga krenimo! Moramo provesti potrebne reforme brzo i dobro".

Izjavio je da je Francuska rangirana tek na 62. mjestu u svijetu po broju radnih sati godišnje te požuruje premijera Jean-Pierrea Raffarina da poslodavcima da više slobode u pregovorima sa zaposlenicima o trajanju radnog vremena. "Imamo nešto vrlo precizno za reći - omogućite kompanijama da u kolektivnim i individualnim pregovorima odluče o radnom vremenu. To je od fundamentalne važnosti za nas", rekao je.

Raffarin je nedavno izjavio da je 35-satni radni tjedan, koji je uvela prošla vlada na čelu sa Socijalistima, usporio gospodarski rast te se obvezao da će borbu za zaustavljanje odljeva radnih mjesta u inozemstvo učiniti svojim prioritetom. Kazao je da bi Francuzi trebali biti u stanju raditi dulje ukoliko žele te da bi se fleksibilnija pravila trebala usvojiti najkasnije do kraja 2005.

Kraći radni tjedan trebao je povećati zaposlenost, no stopa nezaposlenosti tvrdoglavo se drži na gotovo 10 posto, dok je u EU prosječna stopa nezaposlenosti 9,0 posto.

Hina