Info servis

Lufthansa 2001. prevezla manje putnika i tereta

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa prošle je godine, ponajviše zbog posljedica terorističkih napada na SAD 11. rujna, zabilježila pad broja prevezenih putnika, kao i pad teretnog prometa.

Tako je prošle godine njenim zrakoplovima letjelo 2,7 posto manje putnika nego 2000. - njih ukupno 45,7 milijuna, a prevezeno je i 8,1 posto manje tereta, odnosno 1,7 milijuna tona. Kako je objavljeno iz Lufthanse, ti su podaci najgori od 1997. godine.

Prošle je godine smanjena i popunjenost zrakoplova te kompanije, pa su tako u prosjeku putnički zrakoplovi bili popunjeni 71,5 posto, što je za 2,9 postotnih bodova manje nego 2000. Popunjenost teretnih aviona smanjena je pak za 5,4 postotna boda, na 62,8 posto.

Lufthansa će svoje poslovne rezultate za prošlu godinu objaviti krajem travnja, a njena Uprava naglašava da se ne može isključiti mogućnost operativnog gubitka. Kako bi poboljšala financijsku situaciju, ta je njemačka zrakoplovna tvrtka, kao i većina svjetskih aviokompanija, lani smanjila broj letova i zrakoplova, te je sa sindikatima postigla dogovor o ukidanju prekovremenog rada i zadržavanju plaća na trenutnim razinama, ne bi li izbjegla masovna otpuštanja.



Hina