Info servis

Jukos bi mogao proglasiti stečaj u idućih mjesec dana

Jukos, najveći ruski izvoznik nafte, proglasit će stečaj u roku od mjesec dana zbog visokog poreznog duga koji neće moći podmiriti ako u dogledno vrijeme ne uspije prikupiti prijeko potrebnu gotovinu, najavio je izvršni direktor kompanije Steven Theede na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

"U osnovi, ostat ćemo bez gotovine i negdje od početka kolovoza nećemo biti u stanju financirati troškove vođenja svojeg poslovanja kao ni svoje obveze", kazao je Theede.

Ruske porezne vlasti, koje zahtijevaju naplatu 3,4 milijardi eura poreznog duga te kompanije iz 2000, spremaju se prodati Juganskneftgaz, Jukosovu temeljnu operativnu jedinicu zaslužnu za 60 posto ukupne dnevne proizvodnje te kompanije u visini 1,7 milijuna barela nafte.

Jukos tu jedinicu vrednuje više od 30 milijardi dolara, no Theede je istaknuo kako ta tvrtka ne može očekivati da dobije razliku u cijeni nakon rješavanja poreznog duga.

Bez te svoje poslovne jedinice Jukos, još do prošle godine najveća tvrtka po tržišnoj kapitalizaciji uvrštena u burzovnu kotaciju u Rusiji, neće više biti održiv biznis, upozoreno je iz te kompanije, a obustava njezinih operacija nanijet će velike štete naftnim tržištima.

"Pokažu li se sva nastojanja neuspješnima i Juganskneftgaz bude prodan, kako sada stvari stoje, uprava kompanije bit će prisiljena proglasiti stečaj najveće ruske naftne kompanije", objavljeno je iz Jukosa.

Naftna kompanija Surgutneftgaz, bliska Kremlju, smatra se najizglednijim kandidatom za kupca Juganska.

"Očekujemo realizaciju najgoreg mogućeg scenarija, i mislimo da se stečaj čini manje-više sigurnim budući ne zamjećujemo ikakve znake spremnosti na pregovore", kazao je Zarko Stefanovski, viši analitičar tržišta nafte i plina brokerske tvrtke Aton u Moskvi.

Jukosovi su problemi započeli s uhićenjem njezina najvećeg dioničara i tadašnjeg izvršnog direktora Mikhaila Khodorkovskog u listopadu prošle godine, kojemu se sudi zbog prijevare i utaje poreza. Porezna potraživanja ruskih vlasti dosegla su iznos od sedam milijardi dolara, a analitičari procjenjuju da bi mogla premašivati i 10 milijardi.

Hina