Info servis

Neznatne promjene američkih dionica zbog mješovitih izvješća

Američki burzovni indeksi u utorak su zabilježili neznatne promjene, dok ulagači analiziraju dosad objavljene mješovite poslovne rezultate tvrtki te čekaju ključno tromjesečno izvješće predvodnika tehnološkog sektora Intela.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je blagih 0,1 posto, dosegnuvši 10.247 bodova. No tehnološki je Nasdaq nešto oslabio, i to oko 0,27 posto, na 1.931 bod - najnižu razinu pri zatvaranju u posljednjih oko sedam tjedana.

Zabrinutosti ulagača da rast dobiti možda usporava držala je dionice, posebice one tehnoloških kompanija, posljednjih tjedana pod pritiskom. A Wall Street nestrpljivo čeka što će najnovija poslovna izvješća korporativne Amerike otkriti o izgledima za poslovanje američkih kompanija.

"Mnogi traže potvrdu da se situacija nastavlja poboljšavati", kazao je Jack Caffrey, analitičar iz J.P. Morgan Private Banka. "Ulagači strpljivo čekaju da dobiju informacije o tome kakvo stanje vide kompanije i kakvoj se potražnji mogu nadati".

U očekivanju poslovnih rezultata Intela nakon zatvaranja burzi njegove su dionice blago oslabile.

Dionice Johnson&Johnsona ojačale su pak nekih 1 posto, nakon što je tvrtka objavila rast dobiti u drugom tromjesečju i blago podigla procjene dobiti za 2004. No, cijene dionica brokerske kuće Merrill Lynch pale su tri posto, budući njezini tromjesečni rezultati nisu ispunili očekivanja tržišta, premda je izvijestila o rastu dobiti za 10 posto.

U tehnološkom sektoru po gubitcima se isticao Red Hat, distributer Linuxa, izvijestivši da će morati unijeti izmjene u poslovne rezultate u zadnje tri fiskalne godine kako bi korigirao načine na koje evidentira prihode od pretplate uslijed zahtjeva federalnih regulatora vezanih za jedno godišnje izvješće. Cijene dionica potonule su mu stoga za 23 posto.

Ulagači su pozorno pratili kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu, koje su na američkom nešto ispod 40 dolara - ključne granice, koja kada je premašena potiče strahove od rasta energetskih troškova.

Europska su tržišta također zabilježila različito kretanje indeksa. Tako je londonski Ftse indeks oslabio neznatnih 0,05 posto, na 4.357 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,27 posto, dosegnuvši 3.903 boda.

Hina