Info servis

Krediti poduzećima rasli nešto brže nego stanovništvu

Krediti poduzećima poslovnih banaka u Hrvatskoj u prvom ovogodišnjem tromjesečju, prvi put nakon dvije godine, ostvarili su nešto brži rast, od 1,1 posto, od kredita stanovništvu koji su povećani za 1 posto u odnosu na kraj prošle godine.

Ovaj podatak ne mora nužno značiti promjenu poslovne politike banaka koje su se u posljednje dvije godine orijentirale na financiranje stanovništva zbog izdašnijih prinosa i prihvatljivog rizika, napominju anakitičari Hrvatske narodne banke.

Zbog takvog su trenda i ukupni krediti stanovništvu premašili kredite poduzećima, koja su se pak zbog takve politike banaka okrenula oblicima financiranja putem lizinga ili izravnim zaduživanjem u inozemstvu.

Krediti stanovništvu na kraju ožujka iznosili su 55,5 milijardi kuna, pri čemu su ostvarili godišnji rast (u odnosu na isto prošlogodišnji mjesec) od 19 posto. To je više nego upola sporije od porasta zabilježenog u ožujku prošle godine, od 43,4 posto, podaci su iz najnovijeg Biltena HNB-a.

U distribuciji kredita stanovništvu, sa udjelom od 48,1 posto ili 26,5 milijardi kuna, prevladavaju ostali krediti u što su uključena i prekoračenja po tekućim računima građana.

Udio stambenih kredita na kraju ožujka iznosio je 31,7 posto ili 17,6 milijardi kuna.

Analitičari HNB-a procjenjuju da je gotovo dvije trećine kredita stanovništvu namijenjeno izravnom ili neizravnom financiraju potrošnje, pretežno uvoznih dobara. A posljedice takvog kreditiranja stanovništva orijentiranog na kupnju iz uvoza negativno utječu na platno-bilančna kretanja.

Ukupni krediti poduzećima na kraju ožujka iznosili su 49,95 milijardi kuna (39,6 milijardi kunski i 10,3 milijardi kuna devizni).

Ukupni krediti banaka nebankarskom sektoru, koji čine oko 95 posto ukupnih plasmana, u prvom su tromjesečju u odnosu na kraj prošle godine povećani za samo 1,4 posto, prema 5,8 posto u istom razdoblju godine prije.

Usporavanje rasta kredita zabilježeno je i na godišnjoj razini, pri čemu su krediti povećani za 12 posto. To je manje od godišnje stope rasta u 2003. od 16,8 posto te u prvom tromjesečju lani od 30,5 posto.

No, ako se isključi utjecaj tečaja proizlazi da je ostvareni rast kredita na kraju ožujka u odnosu na kraj 2003. bio brži (4,9 posto) od ostvarenog rasta kredita u posljednjem tromjesečju prošle godine, od 3,2 posto.

Banke su i dalje, napominju iz HNB-a, dio svojih plasmana financirale iz inozemnih izvora, jer ostvareni rast domaćih izvora financiranja nije bio dostatan za financiranje rasta plasmana.

Hina