Info servis

Unicredit Zagrebačka banka iz BiH predstavljena u Zagrebu

Pripajanjem sarajevske Universal banke mostarskoj Zagrebačkoj banci BH obavljen je najveći dio strategije razvoja novonastale UniCredit Zagrebačke banke, koja će do kraja ove godine odrediti da li će budući razvoj temeljiti na novim akvizicijama ili organskom rastu.

Rekao je to na današnjem predstavljanju UniCredit Zagrebačke banke njen predsjednik Uprave Berislav Kutle. Dodao je kako je od 37 banaka u Bosni i Hercegovini (BiH) njih više od 20 premalo za dugoročni samostalan opstanak na tržištu. One bi tako mogle biti predmet akvizicija, ukoliko se ocijeni da novac uložen u njih ne bi bio dovoljan i za organski rast banke, rekao je Kutle.

Grupa Zagrebačka banka (ZABA), u čijem je vlasništvu 93,95 posto UniCredit Zagrebačke banke, do sada je u BiH uložila 64 milijuna eura, a na tom je tržištu lani ostvarila 24,9 milijuna konvertibilnih maraka (oko 12 milijuna eura) neto dobiti iz poslovnih aktivnosti, rekao je član Uprave ZABA-e Zvonimir Jurjević.

Novonastala banka, s aktivom od 601,7 milijuna eura, zauzima 17 postotni udio, odnosno drugo mjesto na bankarskom tržištu BiH, velikog oko 1,6 milijardi eura. Po prošlogodišnjim kreditnim plasmanima, koji su iznosili 385,2 milijuna eura, udio banke iznosi 18 posto, a po 501 milijuna eura depozita 20 posto.

No, istaknuo je Jurjević, to je tržište još uvijek u fazi razvoja i restrukturiranja, u kojoj tek slijedi razvoj novih bankarskih proizvoda i usluga, poput fondovske industrije, kao i jačanje konkurencije.

Slično je stanje i na bankarskom tržištu Srbije i Crne Gore (SCG), dodao je odgovarajući na upit o mogućem sudjelovanju UniCredita u privatizaciji beogradske Jubanke. Jurjević je kazao kako u njihovo ime ne može govoriti, ali kako bi to mogla biti vrlo zanimljivoj akviziciji. Ta banka ima vrlo veliki kapital i gotovo nikakve poslovne aktivnosti, no država još uvijek nije odredila model prodaje Jubanke, pa će o tom modelu ovisiti i procjene isplativosti, zaključio je.

Hina