Info servis

Izvješća sa svjetskih tržišta od 3. travnja 2002. godine

Cijene dionica padale su u utorak na Wall Streetu u skromnom obujmu trgovanja nakon što su analitičari snizili procjene zarada tehnoloških divova poput Microsofta, što je rezultiralo padom vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Tako je Dow Jones indeks njujorške burze jučer izgubio 0,47 posto svoje vrijednosti, te iznosi 10.313 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks spustio se za 3,13 posto, na 1.804 bodova - najnižu razinu na zatvaranju od početka ožujka.

'Po meni, i dalje je prisutna nervoza među ulagačima budući smo još pod dojmom negativnih vijesti; što nije slučaj s 'bull' tržištima', opisao je ukratko situaciju na tržištu kapitala Michael Farr, predsjednik Farr, Miller & Washington. 'Bliski istok i dalje je poput crnog oblaka koji se nadvio nad tržištima. Strahuje se da bi se sukobi mogli proširiti'.

Među najvećim gubitnicima našao se tehnološki sektor, predvođen Microsoftom, čiji je pad cijena dionica, uz skroman obujam trgovanja, najviše utjecao na slabljenje i Dow indeksa i Nasdaqa. Dionice vodećih proizvođača softvera i čipova osjetno su izgubile na vrijednosti, nakon što je Goldman Sachs snizio svoje procjene zarade softverskog diva Microsofta u fiskalnoj 2003. te umanjio procjene prihoda za dvije vodeće tehnološke kompanije, IBM i Sun Microsytems.

Zbog toga su cijene Microsoftovih dionica oslabile za 3,08 dolara ili pet posto, na 57,3 dolara. Dionice IBM-a pojeftinile su za 1,77 dolara, odnosno 1,7 posto, na 101,09 dolara, a dionice Sun-a za 58 centi ili 6,1 posto, na 8,94 dolara.

Nasuprot tomu, skok cijena nafte zbog zaoštravanja sukoba na Bliskom istoku u stopu su pratile i cijene dionica naftnih kompanija. 'Zbog sukoba na Bliskom istoku i opasnosti od prekida isporuka nafte iz arapskih zemalja uznemirenost raste među ulagačima', kazao je Dan Peirce, viši strateg u State Street Global Advisors. 'Iako svi pokazatelji govore da se američko gospodarstvo nalazi na putu snažnog oporavka, rast cijena nafte definitivno može umanjiti njegovu snagu'.

Zabrinutost ulagača zbog eskalacije nasilja na Bliskom istoku, malo dokaza da su se dobri gospodarski pokazatelji pretočili u zarade tvrtki, te slabljenje tehnološkog sektora, glavni su razlozi današnjeg pada vrijednosti burzovnih indeksa na većini tržišta kapitala diljem Europe.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio oko 0,13 posto, na 5.244 bodova. Frankfurtski DAX indeks izgubio je 0,31 posto na vrijednosti, dosegnuvši 5.294 boda.

'Obujam trgovanja bio je vrlo skroman tijekom gotovo cijelog prvog ovogodišnjeg tromjesečja a sada, s eskalacijom nasilja na Bliskom istoku, pitamo se što će biti s cijenama nafte, što je razlog više da se ulagači drže na oprezu', ukratko je prokomentirao situaciju na burzama Juergen Gries, trgovac u privatnoj banci Merck Finck u Muenchenu. 'Imate nekoliko pokazatelja koji govore o rastu gospodarskih aktivnosti, no većina mojih klijenata sama se želi uvjeriti u bolje poslovne rezultate kompanija. Ne vjeruju samo čistim ekonomskim pokazateljima', pojasnio je.

Situacija po sektorima je podijeljena, tako da su dobitke bilježili kemijski, automobilski, osiguravateljni, te sektor bazne proizvodnje - koji su većinom osjetljiviji na izmjene gospodarskih ciklusa pa bolji makrogospodarski pokazatelji poticajno djeluju na cijene dionica jer obećavaju nastupanje boljih zarada.

Na dionice baznih proizvođača poticajno je djelovao rast cijena zlata i platine- plemenitih kovina koje tradicionalno uživaju status sigurnog utočišta - kao rezultat zaoštravanja izraelsko-palestinskog sukoba.

S druge strane, među gubitnicima su se uz tehnološki sektor, koji je bilježio veće gubitke nakon jučerašnjeg snažnog pada tehnološkog Nasdaq indeksa u New Yorku, našli još medijski, naftni i farmaceutski sektori. Uslijed toga većina je europskih burzovnih indeksa danas bila u minusu.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je za 1,75 posto, na 11.400 bodova.

Japanski jen ojačao je danas na deviznim tržištima u odnosu na euro i američki dolar zbog osjetnog rasta cijena dionica na burzi u Tokiju koji je potaknuo veću potražnju za jenom.

Tako je jen danas do podneva ojačao za 0,4 posto u odnosu na dolar, na 132,93 jena za dolar. Osnažio je i prema euru, za 0,26 posto, tako da euro trenutno vrijedi 116,84 jena.

Kao glavni razlog jačanja jena navodi se osjetan rast cijena dionica koji je rezultirao skokom Nikkei indeksa tokijske burze za gotovo dva posto. Na tržištu se tako sve više počelo sumnjati da su japanski državni mirovinski fondovi krenuli u veće kupovine s početkom nove fiskalne godine, koja je u Japanu započela 1. travnja. Nadalje, nema naznaka većih ulaganja japanskih investitora u inozemstvu. 'Skok indeksa Nikkei, te očekivanja većih kupovina državnih fondova ovih dana, pozitivno djeluju na jen', kazao je Neil MacKinnon, viši valutni strateg u Merrill Lynchu.

Osim toga, jačanju jena pomogle su i spekulacije da japanski izvoznici kupuju jen kako bi iskoristili pad njegove vrijednosti za 4,5 posto u posljednjih mjesec dana. Pa ipak, njegov daljnji rast mogao bi biti ograničen zbog strahovanja da bi gubitak popularnosti japanskog premijera Junichiroa Koizumija mogao predstavljati smetnju njegovim nastojanjima da provede reforme potrebne za oživljavanje gospodarskog rasta.

Iako je u tim uvjetima euro u odnosu na jen nešto oslabio, držao se stabilno u odnosu na dolar - na oko 87,88 centi za euro, budući ulagači još procjenjuju da li je eskalacija nasilja u izraelsko-palestinskom sukobu dobra ili loša za kretanje eura u odnosu na dolar. Po mišljenju nekih analitičara, američka valuta pod pritiskom je zbog veće zabrinutosti od zaoštravanja sukoba na Bliskom istoku, koji povećavaju mogućnost terorističkih napada na SAD.

To je, naime, potaknulo veće prodaje dolara početkom tjedna, no analitičari ističu da je Europa puno osjetljivija na rast cijena nafte izazvan najnovijom krizom na Bliskom istoku.

Hina