Info servis

Tržišta dionica u očekivanju rasta kamatnih stopa

U očekivanju zaoštravanja monetarnih politika diljem razvijenog svijeta kako gospodarski oporavak dobiva na snazi, cijene dionica prošloga tjedna na svjetskim burzama nisu bilježile značajnije oscilacije. Istodobno snažni gospodarski pokazatelji uspijevaju ublažiti zabrinutosti vezane oko isporuka nafte na svjetsko tržište, intenzivirane novim napadima na iračku naftnu infrastrukturu.

Njujorški Dow Jones indeks gotovo se i nije mijenjao u proteklih tjedan dana, ojačavši nekih 0,06 posto, na 10.416 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,7 posto, na 1.987 bodova.

Zabrinutosti oko rasta kamatnih stopa intenzivirale su se početkom tjedna kako su ulagači očekivali indeks potrošačkih cijena u svibnju. U utorak je američka vlada objavila podatak o porastu inflacije u svibnju za 0,6 posto. Iako je to nešto iznad procjena analitičara, koje su se kretale oko 0,4 posto, osnovna stopa inflacije, koja ne uključuje oscilacijama sklone cijene hrane i energije, porasla je za svega 0,2 posto. Umjereni skok inflacije bilo je veliko olakšanje za financijska tržišta, zabrinuta da će američka središnja banka biti prisiljena agresivno povećavati kamatne stope kako bi održala inflatorne pritiske pod kontrolom. U svom govoru pred senatskim odborom za bankarstvo čelnik Feda Alan Greenspan ponovio je da će rast kamatnih stopa vjerojatno biti postupan. Tržišta očekuju da njihovo povećanje na idućem zasjedanju Feda dosegne četvrtinu postotnog boda.

Krajem tjedna, međutim, objavljeno je da su proizvođačke cijene ojačale u svibnju na godišnjoj razini za 0,8 posto, po najbržoj stopi u zadnjih 12 mjeseci, premašivši očekivanja Wall Streeta. To je ponovno potaknulo špekulacije o mogućem jačem zaoštravanju monetarne politike. "Indeks proizvođačkih cijena premašio je očekivanja. Uzrokovao je zabrinutosti oko mogućeg podizanja američkih kamatnih stopa za pola umjesto četvrtinu postotnog boda 30. lipnja na zasjedanju Fed-a", kazao je Jeffrey Saut, strateg pri Raymond James Financialu.

Od novih gospodarskih pokazatelja, pozornost tržišta privukao je broj izdanih novih građevinskih dozvola za gradnju kuća u svibnju, koji je smanjen svega 0,7 posto, na 2,08 milijuna. To je premašilo očekivanja i pokazalo da potražnju nisu usporile ni najave podizanja kamatnih stopa. Industrijska proizvodnja, pak, porasla je po najvišoj mjesečnoj stopi u zadnjih šest godina - za 1,1 posto. "Podaci o novim građevinskim dozvolama, koji jačaju uvjerenje da će se boom na tržištu nekretnina nastaviti, i industrijskoj proizvodnji vrlo su snažni. To je dalo tržištu pozitivan ton", ocijenio je Paul Cherney, analitičar pri S&P MarketScopeu.

Geopolitičke zabrinutosti i nadalje zasjenjuju snažne pokazatelje, nakon napada na iračke naftovode, koji su prekinuli irački izvoz. "Situacija s naftom i Irakom nastavlja pritiskati sve. Napad na iračku naftnu infrastrukturu negativan je za tržište u cjelini", kazao je Edgar Peters iz PanAgora Asset Managementa.

Podršku jačanju cijena blue-chip dionica dale su one naftnih kompanija, predvođene Exxon Mobilom, kako su cijene nafte ponovno ojačale uslijed prekida iračkog izvoza. U prosjeku su cijene tih dionica porasle 1,8 posto. Među većim dobitnicama bila je i dionica zrakoplovnog konzorcija Boeinga, poskupjevši 0,9 posto po objavi da je dobio ugovor vrijedan četiri milijarde dolara od američke mornarice za proizvodnju podmornica. Ojačale su i dionice proizvođača čelika, u prosjeku za 4,7 posto, budući je najveći američki proizvođač, Nucor Corp. podigao svoje procjene poslovnih rezultata za drugo tromjesečje.

Na udaru su, pak, bile dionice kompanija čije je poslovanje senzitivno na izmjene kamatnih stopa, ponajviše financijskih. Među 10 najvećih gubitnika bile su dionice Citigroupa i J. P. Morgan Chasea. Potonula je i dionica General Motorsa, unatoč tome što je taj najveći svjetski proizvođač vozila ponovio da će ostvariti planirane poslovne rezultate za ovo tromjesečje i ovu poslovnu godinu.

Iste brige oko zaoštravanja monetarnih politika muče i ulagače na europskim burzama. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks ojačao je u proteklih tjedan dana 0,5 posto, na 4.506 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, međutim, 0,4 posto, na 3.999 bodova.

Nervoza na tržištima glede prijetnje agresivnog podizanja američkih kamatnih polako popušta, no burzovni su indeksi i dalje "zarobljeni" unutar uskog raspona kretanja i slabašnog obujma trgovanja, budući se očekuje da rast kamatnih stopa i visoke cijene nafte neutraliziraju snažan rast dobiti. "Pitanje je može li se raspoloženje značajnije pogoršati. Proteklih je par dana bilo nešto bolje, poduprto snažnim obujmom trgovanja", ocjenjuje Akber Khan iz Deutsche Banka. Tržišni stratezi ocjenjuju da su tržišta već uračunala u cijene zabrinutosti oko snažnih cijena nafte, te da najnoviji val nasilja u Iraku najvjerojatnije neće pogoditi raspoloženje na tržištima.

Veći rast cijena ostvaren je u naftnom sektoru uslijed ponovnog skoka cijena sirove nafte. Dionice Royal Dutcha tako su ojačale 1,2 posto, te Totala 0,44 posto. Među dobitnicima se ističu i kozmetička grupacija L'Oreal i francuska industrijska grupacija Bouygues. L'Oreal je zabilježio rast cijene svojih dionica za 0,8 posto, nakon najave otkupa svojih dionica u vrijednosti do milijardu eura tijekom idućih 12 mjeseci. Bouygues je objavio da je u prvome tromjesečju ostvario povratak na neto dobit i podigao ciljane godišnje prihode, nakon čega su mu dionice ojačale 1,1 posto.

No, dionice najvećeg britanskog maloprodajnog lanca Marks & Spencer oslabile su 2,75 posto, nakon što je ta grupacija odbila ponovljenu i bolju ponudu za preuzimanje poduzetnika Philipa Greena, ovoga puta vrijednu 370 penija po dionici u gotovini, odnosno ukupno 8,4 milijardi britanskih funti. Potonula je i dionica švedske inženjerske grupacije ABB, za 2,4 posto, nakon što je objavila da su podaci o dobitima njezinog talijanskog ogranka preuveličani za ukupno oko 70 milijuna dolara tijekom šestogodišnjeg razdoblja

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks prošloga je tjedna potonuo oko jedan posto, na 11.382 boda.



Hina