Info servis

Kašnjenja u naplati računa ograničavaju rast EU gospodarstva

Kašnjenja s plaćanjima i neizvjesnost u naplati navode kompanije da dobro promisle prije nego započnu poslovati u drugoj zemlji, što ograničava razvoj jedinstvenog europskog tržišta i rast europskog gospodarstva, stoji u novom istraživanju o poduzetništvu.

Opširno istraživanje koje je provela najveća europska kompanija za upravljanje kreditima Intrum Justitia, utvrdilo je da kompanije navode neizvjesnost oko naplate najznačajnijom preprekom za rast međunarodne trgovine. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 9.000 kompanija u 22 europske države, a uspoređivali su se običaji u plaćanju računa.

Po riječima predsjednika uprave i izvršnog direktora Intrum Jusistia Jana Roxendala, kašnjenje u naplati jedan je od najvećih rizika s kojim se danas suočavaju poduzetnici. On je pozvao europske političare i poslovne čelnike da djeluju na poboljšanje plaćanja, prije svega kroz bolju implementaciju EU direktive o suzbijanju kašnjenja s plaćanjem u komercijalnim transakcijama.

Ključni su rezultati istraživanja da su mali i srednji poduzetnici izvanredno ranjivi na kašnjenja s naplatom, zatim da je unutar europskog jedinstvenog tržišta teže postići prekograničnu naplatu, te da bi revizija spomenute EU direktive mogla imati značajan utjecaj na poboljšanje sigurnosti naplate.

EU direktiva o kašnjenju s plaćanjem stupila je na snagu u 2002., a njome se utvrđuje niz uobičajenih pravila za plaćanje po ugovoru diljem EU, uključujući i fiksne uvjete plaćanja te zakonsko pravo za određivanjem zatezne kamate u slučaju kašnjenja s plaćanjem. No, te mjere još nisu učinkovito implementirane u svim članicama Unije.

Većina kompanija, pokazalo je istraživanje, uvelike je zabrinuta posljedicama koje izaziva nepravodobna naplata računa, a koja je povezana s velikim administrativnim i financijskim troškovima. U mnogim kompanijama smatraju da to predstavlja prijetnju njihovu opstanku, s ozbiljnim posljedicama po njihove zaposlenike i dobavljače.

Kašnjenje s plaćanjem pokazuje velike varijacije među zemljama, tako u nordijskim zemljama u prosjeku naplata računa kasni tjedan dana, a u Portugalu više od pet tjedana. Promatrajući po regijama, rizik od kašnjenja u naplati računa povećava se kako se ide od sjevera prema jugu kontinenta.

Uz kulturološke razlike, za koje se smatra da imaju značajan učinak na ponašanje poduzetnika, na kašnjenja u plaćanjima utječu još dva faktora - kvaliteta tvrtkinog sustava za upravljanje kreditima te nacionalne zakonske procedure za prisilnu naplatu. Kompanije mogu olakšati svoju poziciju tako da poboljšaju upravljanje kreditima, no i država ima vitalnu ulogu kroz poboljšanje spomenutih procedura.

Hina