Info servis

Američke dionice zabilježile gubitke uoči podatka o inflaciji

Snažniji od očekivanja porast prometa u američkoj maloprodaji povećao je strah ulagača da će američka središnja banka Fed agresivno podići kamatne stope, stoga su oni u ponedjeljak prodavali dionice.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se stoga 0,7 posto, na 10.334 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 1,5 posto, na 1.969 bodova.

Zabrinutosti oko rasta kamatnih stopa intenzivirale su se kako ulagači očekuju indeks potrošačkih cijena u svibnju, koji bi trebao biti objavljen danas. Potaknuo ih je, pak, podatak američke vlade o rastu prometa u maloprodaji u tome mjesecu u SAD-u za 1,2 posto, uslijed snažne osobne potrošnje i rekordnih cijena benzina.

Najviše su na udaru bile dionice kompanija čije je poslovanje senzitivno na izmjene kamatnih stopa, ponajviše financijskih. Među 10 najvećih gubitnika bile su dionice Citigroupa i J. P. Morgan Chasea. Potonula je i dionica General Motorsa, unatoč tome što je taj najveći svjetski proizvođač vozila ponovio da će ostvariti planirane poslovne rezultate za ovo tromjesečje i ovu poslovnu godinu.

"Svi su fokusirani na podatak o inflaciji i kako će Fed reagirati. To ulagače čini nervoznima", ocijenio je raspoloženje na tržištu Michael O'Hare, čelnik trgovanja pri Lehman Brothersu. Nedavne izjave iz Feda signaliziraju da bi rast kamatnih stopa mogao biti snažniji nego se na tržištu očekuje, možda čak i za pola postotna boda.

Snažan rast prometa u maloprodaji "znači da potrošači troše, bez obzira na sve", kazao je Ozan Akcin, strateg pri Puglisi&Co. "Sve ide u smjeru inflacije, a ulagači na tržištu dionica se povlače, jer su zabrinuti mogućim rastom kamatnih stopa iznad svojih očekivanja".

Na europskim burzama cijene europskih dionica oštro su potonule uslijed zabrinutosti vezanih za inflaciju u SAD-u i očekivani agresivni rast američkih kamatnih stopa. Dodatno, raspoloženje na tržištu bilo je pogođeno računovodstvenim problemima u švicarsko-švedskoj inženjerskoj kompaniji ABB. Londonski Ftse indeks spustio se 1,13 posto, na 4.433 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 1,6 posto, na 3.948 bodova.

Hina