Info servis

Gospodarski uvjeti u Japanu nepromijenjeni

Gospodarski uvjeti u Japanu tijekom proteklog tromjesečja nisu se poboljšali, budući se i nadalje osobna potrošnja smanjuje a razina zaposlenosti stoji na staklenim nogama, pokazuju rezultati poslovne ankete koju je provela japanska središnja banka.

Anketa japanske središnje banke, koja se općenito smatra najpreciznijim pokazateljem poslovnog raspoloženja u Japanu te snažno utječe na monetarnu politiku te banke, pokazuje da je poslovna atmosfera među japanskim proizvođačima ostala nepromijenjena u prvom tromjesečju ove godine u usporedbi sa tromjesečjem koje je prethodilo. "Rezultati ankete središnje banke pokazuju da se ukupni gospodarski uvjeti nisu promijenili unatoč početnim znacima poboljšanja izvoza i proizvodnje", kazao je Yasuo Goto, vodeći ekonomist Mitsubishi Research.

Poslovno raspoloženje velikih japanskih proizvođača stoji na minus 38, nepromijenjeno u odnosu na prosinac prošle godine, pokazala je anketa. To je ujedno i prvi put u pet uzastopnih tromjesečja da poslovno raspoloženje japanskih proizvođača nije dodatno palo. Jedini indeks koji je pokazao umjereno poboljšanje je indeks raspoloženja srednjih proizvođača, koji je porastao sa minus 48 na minus 47, dok je raspoloženje svih drugih najvažnijih poslovnih kategorija ili ostalo nepromijenjeno ili je palo.

Hina