Info servis

EK pokrenula istragu u vezi Intelove poslovne prakse

Europska komisija obnovila je tri godine staru istragu u vezi Intela, postavivši nova pitanja oko poslovne prakse tog vodećeg svjetskog proizvođača čipova.

Slučaj Intela bio je godinama ostavljen na miru, no prošloga mjeseca Komisija je poslala detaljno pismo istrage proizvođačima računala i trgovcima na malo, kazao je danas izvor blizak toj situaciji. Europska komisija potvrdila je pokretanje istrage u vezi Intela.

U 2001. Komisija je objavila da je istraživala optužbe da je Intel "zloupotrebljavao dominantnu poziciju na tržištu za Windows mikroprocesore koristeći loše marketinške prakse". Izvori kažu da je obnovljena istraga Komisije bila potaknuta činjenicom da su pristigle dodatne informacije vezane za pritužbe.

"Vjerujemo i rekli smo već mnogo puta da je naša poslovna praska u skladu sa zakonom i poštena. Ne možemo komentirati bilo kakvu optužbu ili pitanje Komisije", rekao je glasnogovornik Intela Chuc Mulloy.

Iz AMD-a, manjeg Intelova rivala, oprezno su reagirali na tu vijest, pozdravljajući bilo kakav razvitak koji će promovirati konkurenciju u europskoj računalnoj industriji.

Komisija je ranije ove godine objavila da istražuje vlade Francuske, Njemačke i drugih država zbog favoriziranja Intelovih čipova na javnim natječajima.

Hina