Info servis

Kvarner Wiener Staedtische osiguranje: dinamičan rast u prvih pet mjeseci 2004.

Kvarner Wiener Staedtische osiguranje u prvih je pet mjeseci ova godine ostvarilo zaračunatu bruto premiju u iznosu od 77,1 milijuna kuna, čime je i početkom ove godine nastavljen dinamičan rast iz prošle godine, s obzirom da je u odnosu na prvih pet mjeseci lani bruto premija povećana za 32 posto, kazao je danas na konferenciji za novinare generalni direktor tog osiguranja Mladen Blažević.

Prošle je godine, naime, bruto premija iznosila 154,78 milijuna kuna, odnosno 49,8 milijuna kuna ili 47,5 posto više nego u 2002., čime je prema Blaževićevim riječima, Kvarner Wiener Staedtische osiguranje 'skočilo' s 12. na deveto mjesto hrvatskih osiguravatelja.

U osiguranju života Kvarner Wiener Staedtische osiguranje lani je ostvarilo bruto premiju u iznosu od 73,06 milijuna kuna (48 posto ukupnog portfelja), a u neživotnom od 81,72 milijuna kuna. Nakon životnog, najveći dio portfelja tog osiguravatelja lani su činila osiguranja od automobilske odgovornosti (22,9 posto), cestovnih vozila (11,6 posto) te imovine (11,3 posto).

Predstavljajući planove za ovu godinu Blažević je kazao kako očekuje daljnji rast bruto premije, i to za više od 35 posto, odnosno na 212,67 milijuna kuna, a izdvojio je i već započetu gradnju vlastite poslovne zgrade u Zagrebu. Investiciju vrijednu 7 milijuna eura financira vlasnik Kvarner Wiener Staedtische osiguranja, austrijska grupa Wiener Staedtische Allgemeine Versicherung, a poslovna zgrada trebala bi postati središte hrvatskog osiguravatelja sredinom iduće godine.

U ožujku ove godine vlasnik Kvarner Wiener Staedtische osiguranja proveo je i dokapitalizaciju hrvatske tvrtke-kćeri, čime je temeljni kapital tog osiguranja povećan za 15,4 milijuna kuna (oko 2 milijuna eura), a Kvarner Wiener Staedtische osiguranje zauzeo drugo mjesto na hrvatskom tržištu po veličini temeljnog kapitala, kazao je generalni direktor Wiener Staedtische Allgemeine Versicherunga Guenter Geyer.

Geyer je predstavio i rezultate poslovanja same grupe, koja osim u Austriji posluje u još 13 zemalja središnje i istočne Europe, a lani je ostvarila zaračunatu premiju u iznosu nešto manjem od 4 milijarde eura.

Hina