Info servis

Dolar pogođen cijenama nafte i zabrinutostima glede sigurnosti

Dolar je danas na svjetskim tržištima zabilježio gubitke prema značajnijim svjetskim valutama, budući su gotovo rekordne cijene nafte potaknule zabrinutosti da američko gospodarstvo možda neće rasti u dovoljnoj mjeri da potakne američku središnju banku Fed na podizanje kamatnih stopa.

U takvim je okolnostima dolar oslabio gotovo jedan posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2068 dolara. Prema jenu se nije značajnije mijenjao, zadržavši se na 112,56 jena.

Sjedinjene Države najveći su svjetski potrošač nafte, a analitičari tvrde da bi visoke cijene nafte mogle oslabiti osobnu potrošnju Amerikanaca. To bi, kažu, moglo odvratiti Fed od podizanja kamatnih stopa, održavajući tako povrate po dolarskim depozitima neprivlačnima ulagačima.

"Ulagači su na većem oprezu zbog visokih cijena nafte i tržište sagledava učinke na globalni rast, posebice u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte", kazala je Frida Gjorstrup, valutna analitičarka u J.P. Morganu.

Cijene nafte, iznad 41 dolara po barelu, drže se blizu rekordno visokih razina uslijed zabrinutosti da povećanje proizvodnje Saudijske Arabije neće biti dovoljno za podmirenje snažno rastuće globalne potražnje. Osim toga, sukobi u Iraku pogađaju američku valutu. "Ne smanjuju vjerojatnost podizanja kamatnih stopa u SAD-u samo visoke cijene nafte, već su one povezane s tenzijama u Iraku i američkim političkim rizikom u širem smislu", kazala je Mary Davies, analitičarka u Credit Suisse First Bostonu.

Euro je profitirao danas i od pokazatelja o blagom porastu očekivanja njemačkih kompanija tamošnjeg instituta za gospodarska istraživanja Ifo, dok je indeks poslovne optimističnosti bio u skladu s očekivanjima tržišta. Pomogla mu je i vijest o snažnijem od očekivanja rastu osobne potrošnje Francuza u travnju, u visini 1,5 posto, potičući nade u održivi oporavak tog drugog po veličini gospodarstva eurozone.

Euro je danas ojačao i prema jenu gotovo jedan posto te trenutno iznosi 135,85 jena. "Euro i švicarski franak, koji obične ne slijede trendove rasta, ostvaruju koristi od prodaja dolara. Ifo je također bio od koristi", kazala je Gjorstrup.

Hina