Info servis

Svjetski dan poduzetnica - na rukovodećim položajima 27 posto žena

Žene čine 52 posto ukupne hrvatske populacije, njihov udio u zaposlenosti je 45 posto, a u nezaposlenosti gotovo 60 posto, dok je na rukovodećim mjestima 27 posto žena, u poduzetništvu imaju udio od 30 posto, a samo kada bi se broj žena poduzetnica u Hrvatskoj izjednačio s brojem muškaraca poduzetnika ukupni bi broj poduzetnika odmah narastao za sto tisuća.

To se neki od podataka istaknuti na današnjem obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Prigodni skup organizirala je Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, zajedno s HGK, a kao i prošle i ove je godine pokrovitelj manifestacije predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Žene su, podsjetio je i sam predsjednik, u prošlosti bile prikraćene u mnogim segmentima, u obrazovanju, zanimanjima, i slično.

Iz businessa treba izbaciti politiku i državu, jer je država najlošiji poduzetnik, kazao je Mesić, podsjećajući na proteklo razdoblje u Hrvatskoj, na loše provedenu pretvorbu i privatizaciju, procese u kojima nismo dobili titulare vlasništva koji bi onda imenovali sposobne menadžere odlučne na kompetitivnost.

Bitno je stvoriti uvjete da kompetitivnost dolazi do izražaja, nemamo, a trebali bi imati banku za male i srednje poduzetnike, treba se izboriti za niže kamate za poduzetništvo, poručio je predsjednik Mesić.

Žene u mnogim poslovima koje rade moraju uložiti dvostruko više energije da bi se dokazale, slabije su plaćene od muškaraca za isti posao, kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Iznijela je podatke da je u ukupnom stanovništvu u Hrvatskoj 52 posto žena, u strukturi zaposlenih njih je 45 posto, nešto su više zastupljene u državnom sektoru, gdje je njihov udio 52 posto, dok je u privatnom sektoru njih 39 posto. Na rukovodećim položajima udio žena je 27 posto, a samo je 19 posto žena u nadzornim odborima tvrtki, kazala je Kosor.

Predsjednica udruge Krug Vlasta Hautz Maričić ističe da su poslovne žene velika snaga, njihov je udio u hrvatskom poslovnom okruženju 30 posto, a predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol upozorava na visoku nezaposlenost žena - krajem travnja na burzi rada bilo je 184.965 žena, što je 59 posto ukupnog broja.

Sudionicama skupa na okruglom je stolu o novim mogućnostima u razvoju ženskog poduzetništva prezentiran i projekt poticanja poduzetništva žena koji je Ministarstvo gospodarstva predstavilo krajem prošlog tjedna.

Projekt, izvijestio je pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Bračić, predviđa subvencioniranje kamata na kredite tako da bi oni u konačnici bile dva posto. Predviđeno je i stopostotno subvencioniranje izrade bankarske naknade za obradu kredita, te za izradu poslovnih planova (do maksimalnog iznosa 7.000 kuna), te bankarske naknade za obradu kredita. Poduzetnice će također moći dobiti i bespovratna sredstva za nabavu informatičke opreme i pripadajućeg programa, za troškove obrade tržišta, te za troškove obrazovanja.

Hina