Info servis

OECD: u potrošnji eurozone 'udomaćen obrazac propusta'

Najveća gospodarstva eurozone pokazala su "udomaćen obrazac propusta" u svojim fiskalnim politikama te trebaju ponovno uspostaviti kredibilitet pravila o proračunskoj potrošnji, kazao je glavni ekonomist Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Jean-Philippe Cotis.

Govoreći pred novinarima na marginama godišnjeg foruma OECD-a, Cotis je kritizirao velike europske zemlje zbog snižavanja poreza u vrijeme kada su njihova gospodarstva bilježila snažan rast, a onda su se "u lošim vremenima zatekle praznih džepova".

Nakon nekoliko godina anemičnog rasta, Njemačka i Francuska sada se bore sa smanjenjem svojih proračunskih manjkova u skladu sa strogim EU pravilima utvrđenim 1997. Paktom o stabilnosti i rastu. Uz to, Italija je ranije ovoga tjedna za dlaku izbjegla rano upozorenje Europske komisije zbog rastućeg proračunskog manjka.

Cotis je kazao da je zanemarivanje toga pakta od strane najvećih gospodarstava eurozone narušilo njegov kredibilitet te je pozvao na rasprave o reformi sustava proračunske discipline utvrđenog tim paktom.

"Očito, sustav pravila mora biti više usmjeren preduhitrivanju propusta", kazao je Cortis, pozivajući na veću usredotočenost na potrošnju i smanjenje poreza kada je gospodarski rast snažan.

Stanje javnih financija Francuske, Njemačke i Italije ubrzano se pogoršavalo, budući su njihova gospodarstva slabila tijekom proteklih nekoliko godina uslijed globalnog gospodarskog usporavanja.

Upozorivši da su "porezi vrlo osjetljivi na ciklus" rasta gospodarskih aktivnosti, kazao je da vlade moraju biti svjesnije "kako su krhki porezni prihodi i kako brzo se mogu smanjiti".

Osvrnuvši se na gospodarski i boom na tržištima dionica krajem 1990-ih, Cotis je kazao da su zemlje razvile preoptimistične slike svojih očekivanih poreznih prihoda, jer su se usredotočile previše na poslovne cikluse a nedovoljno na cikluse vrijednosti imovine.

Hina