Info servis

Osijek: odbor luka i pristaništa o robnom prometu

Riječni robni promet iz godine u godinu bilježi porast, ali su potrebna dodatna ulaganja kako bi se otklonili postojeći nedostatci u riječnim lukama te iskoristile ekonomske i ekološke prednosti ove vrste prijevoza roba, zaključeno je na današnjoj sjednici Odbora luka i pristaništa osječke Županijske komore.

Nakon što je u 2002. godini riječni promet činio svega 1 posto ukupnog prometa roba u Hrvatskoj, prošle je godine došlo do porasta prekrcaja roba, ali i do velikih šteta uslijed učestalih prekida prometa zbog niskog vodostaja, kazao je tajnik Zajednice za promet na unutarnjim vodama osječke Komore Dario Majić.

Ukupne štete riječnih luka i pristaništa zbog niskog vodostaja u prošloj godini procjenjuju se na 5,18 milijuna kuna, od čega samo u osječkoj luci "Tranzit" 2,9 milijuna kuna, te u luci Vukovar 1,5 milijuna kuna, rečeno je na skupu.

Predstavnici riječnih luka izrazili su uvjerenje da će se trendovi povećanja prijevoza roba i ove godine nastaviti, čemu bi trebala pomoći i nedavno utemeljena udruga riječnih luka i brodara "Hrvatski riječni plov". Istodobno su upozorili na problem nedovoljnog skladišnog prostora, zbog kojega bi, kako smatraju, mogli izgubiti neke poslovne ugovore.

Hina