Info servis

Izvješća sa svjetskih tržišta od 27. ožujka 2002. godine

Snažan rast cijena dionica u utorak na američkim burzama, nakon što je objavljeno da je povjerenje potrošača u Sjedinjenim Državama u ožujku dosegnulo najvišu razinu od kolovoza prošle godine, ubrzo je popustio budući su ulagači odlučili biti na oprezu uoči sezone objave poslovnih izvješća kompanija.

Njujorški Dow Jones indeks jučer je porastao za 0,7 posto - na 10.353 boda. Nasdaq indeks, pun tehnoloških dionica, ojačao je za oko 0,64 posto, dosegnuvši 1.824 boda.

'Lako je upasti u zamku i krivo procijeniti, pa stoga od sada nadalje čekamo kada će tvrtke započeti s objavom poslovnih rezultata pa će slika biti jasnija', ukratko je ocijenila situaciju na tržištu Donna Van Vlack, direktorica trgovine pri Brandywine Asset Managementu.

Indeks povjerenja potrošača u SAD-u u ožujku je, šest mjeseci od terorističkih napada, dosegnuo najvišu razinu od kolovoza 2001., nadmašivši ranije procjene analitičara. To je potaknulo veće kupovine, no prema kraju dana obujam trgovanja se smanjivao zbog opreza ulagača i skraćenog tjedna poslovanja zbog nadolazećih blagdana.

Početkom mjeseca zabilježen je značajniji rast cijena dionica budući su gospodarski pokazatelji ukazivali na jačanje gospodarskih aktivnosti u SAD-u, no ulagače trenutno brine da cijene dionica nadmašuju procjene rasta dobiti. Sezona objave poslovnih izvješća bit će u punom zamahu u travnju, kada će stići odgovori o zdravlju američkih tvrtki, ocjenjuju analitičari.

Jačanju Dow Jones indeksa pomogao je osjetan rast cijena dionica u financijskom sektoru. Pritom su cijene dionica J.P. Morgan Chasea porasle 17 centi, na 35,15 dolara, Citigroupa 50 centi, na 49,15 dolara, te American Expressa za 22 centa, na 40,6 dolara. Iako je Morgan Stanley izvijestio o padu tromjesečne dobiti za 21 posto, bolji izgledi za poslovanje u drugoj polovini godine, podigli su mu cijene dionica za 94 centa na 55,79 dolara.

Nasuprot tomu, izgubila je na vrijednosti jedna od najaktivnijih dionica indeksa Nasdaq, tvrtke WorldCom Inc. jer je agencija za utvrđivanje rejtinga UBS Warburg spustila investicijski rejting njezinih dionica. One su stoga pojeftinile za 41 cent na 6,11 dolara.

Rast cijena dionica u naftnom sektoru, predvođen britanskim British Petroleumom (BP) i nizozemskim Royal Dutchom, lagano je danas podigao cijene dionica na većini europskih tržišta kapitala, na kojima je već zavladalo predblagdansko raspoloženje.

Do podneva je tako londonski indeks FTSE ojačao za 0,36 posto, dosegnuvši 5.214 boda.

Mišljenja na tržištima kapitala još su podijeljena između optimizma ulagača zbog snažnih gospodarskih pokazatelja s obje strane Atlantika, te sumnji da će uspjeti utjecati na zarade kompanija iz prvog ovogodišnjeg tromjesečja.

'Svi znamo što se događa na strani gospodarstva, odakle stižu vijesti koje upućuju na gospodarski oporavak. No, ne izgleda da dolaze na vrijeme kako bi poboljšale poslovne rezultate u prva tri mjeseca ove godine', kazao je Gert de Mesure, šef stratega valutnih tržišta pri Delta Lloyds Securities u Antwerpenu.

Rast cijena dionica u naftnom sektoru uslijedio je nakon objave podataka o snažnom smanjenju zaliha sirove nafte. Uslijed toga ojačale su cijene dionica britanskog BP-a za 0,66 posto, a nizozemskog Royal Dutcha za 0,82 posto.

Po riječima trgovaca, ovih se dana zbog nadolazećih blagdana očekuje relativno skroman obujam trgovanja na burzama. To je ujedno glavni razlog današnjeg pada indeksa frankfurtske burze, DAX-a, za oko 0,35 posto, na 5.371 bod.

'Pred blagdane na burzama se više ne događa ništa bitno', kazao je jedan trgovac na burzi u Frankfurtu. Mnogi institucionalni ulagači, kao i većina privatnih, kaže, već je otišla na blagdane. Burze će biti zatvorene za poslovanje u petak i idući ponedjeljak.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je ojačao 1,2 posto, dosegnuvši na zatvaranju 11.346 bodova.

Američki dolar danas je na deviznim tržištima, u očekivanju pokazatelja koji bi dodatno trebali potvrditi da će američki gospodarski rast nadmašiti rast japanskog i europskog, tek neznatno oslabio prema jenu, ali ojačao u odnosu na euro.

Tako je do podneva dolar oslabio svega 0,04 posto u odnosu na jen, na 132,64 jena za dolar, nakon što je u posljednja tri tjedna ojačao 5 posto prema jenu. No, u odnosu na euro ojačao je za 0,14 posto, tako da euro trenutno vrijedi 87,53 američkih centi.

Ovih se dana očekuju izvješća koja bi trebala pokazati povećanje industrijske proizvodnje i prodaje kuća u Sjedinjenim Državama, kao novi dokazi oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva od recesije, započete u ožujku prošle godine. Nadalje, najnoviji podatak pokazao je da je indeks povjerenja potrošača u ožujku zabilježio najveći skok od zadnje recesije u američkom gospodarstvu koja je završila 1991.

'Potrošači u SAD-u sada imaju puno više povjerenja u američko gospodarstvo, a američka je središnja banka Fed tome pridonijela svojim prošlotjednim optimističnijim procjenama stanja u gospodarstvu zemlje', kazao je Jeremy Stretch, valutni strateg pri RBC Capital Marketsu.

Do kraja ove godine, po izjavama američkog ministra financija Paula O'Neilla, američko bi gospodarstvo trebalo rasti po stopi između 3 i 3,5 posto na godišnjoj razini. Prema njegovim riječima, prošlogodišnja stopa rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,2 posto najniža je u posljednjih deset godina.

Istodobno, oslabivši prema dolaru, euro je na vrijednosti izgubio oko 0,2 posto u odnosu na jen, na 116,08 jena za euro. Trgovci su ponovno razočarani što euro nije izvukao koristi od najnovijeg većeg od očekivanog porasta indeksa povjerenja tvrtki u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, na najvišu razinu u posljednjih 11 mjeseci.

Ni podatak o porastu povjerenja proizvođača u Francuskoj u ožujku na najviše razine u zadnjih 8 mjeseci nije pružio podršku euru.

Hina