Info servis

Pliva izdala obveznice u vrijednosti 75 milijuna eura

Predsjednik Uprave Plive Željko Čović potpisao je danas s predstavnicima Zagrebačke banke (ZABA), Privredne banke Zagreb (PBZ) i Raiffeisenbank Austria (RBA) Ugovor o upisu, te s direktorom Zagrebačke burze Marinkom Papugom Ugovor o uvrštenju Plivnih obveznica u Službeno tržište te burze.

Vrijednost ovog izdanja korporativnih obveznica, koje na naplatu dospijevaju 2011. godine, iznosi 75 milijuna eura, a kupon obveznica nosi kamatnu stopu od 5,75 posto i plaća se polugodišnje. ZABA, PBZ i RBA bili su zajednički agenti i pokrovitelji ovog izdanja, a agent uvrštenja na Zagrebačku burzu je brokerska kuća Interkapital vrijednosni papiri.

Sredstva prikupljena prodajom ovih obveznica, prema Čovićem riječima, bit će upotrebljena za opće poslovne svrhe, odnosno dijelom za refinanciranje postojećih dugovanja. Dodao je kako se zaduženost Plive ovim izdanjem stoga neće značajnije povećati, ali će ono rezultirati produženom ročnošću duga.

Ovo izdanje korporativnih obveznica najvrijednije je i najdugoročnije do sada na hrvatskom tržištu korporativnog duga. Time Pliva osim diverzifikacije svojih izvora financiranja, kazao je predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka, znatno pomaže i razvoju hrvatskog tržišta.

Ujedno, time se dokazuje da domaće tržište može biti alternativa inozaduživanju, čime se pruža mogućnost da se zaduživanje na stranim tržištima ograniči i time smanji izloženost Hrvatske rizicima koje nameće sadašnji vanjski dug, zaključio je Prka.

Današnjim izdanjem hrvatsko je tržište korporativnih obveznica, prema Papuginim riječima, povećano na 2 milijarde kuna, a o kvaliteti izdanja, koje su najvećim dijelom upisale domaće banke i ostale financijske institucije, govori i postignuta cijena od 99,744 posto, usprkos velikoj konkurenciji državnih obveznica.

Hina