Info servis

Potpisan Ugovor o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja između Hrvatske i Sultanata Oman

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i ministar gospodarstva Sultanata Oman Ahmad Makki potpisali su danas Ugovor o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja između vlada dviju zemalja.

Potpisivanje ovog ugovora, kazala su ministri, prvi je korak ka jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja i povećanja robne razmjene između dvaju gospodarstava.

Makki je rekao kako Oman cijeni hrvatsku stručnost na području proizvodnje električna opreme, kemijske industrije kao i hrvatska iskustva u promociji turizma. Uz brodogradnju i ribarstvo to su područja moguće suradnje dviju zemalja, istaknuo je Makki. Dodao je i kako je današnji sporazum korak naprijed koji će ohrabriti omanske poslovne ljude i gospodarstvenike da istraže mogućnost investiranja i zajedničkih ulaganja u Hrvatsku.

Ministar Vukelić istaknuo je kako se danas potpisanim ugovorom jačaju dobri gospodarski odnosi između dvije zemlje. Dodao je kako je međusobna robna razmjena na simboličnoj razini, a mogućnosti da suradnja bude veća postoje. Riječ je o suradnji na području brodogradnje, proizvodnje elektro opreme, turizma i ribarstva.

Vukelić je najavio kako u skorije vrijeme predstoji priprema ugovora o sprječavanju dvostrukog oporezivanja između dvije zemlje, što će biti novi korak u stvaranju dobrih pretpostavki za jačanje gospodarske suradnje. Također je dodao kako je s ministrom Makkijem razgovarao o potrebi Hrvatske da u jednoj od zemalja Zaljeva osnuje komercijalni ured u sklopu Agencije za poticanje ulaganja kako bi Hrvatska imala gospodarsku diplomaciju i u toj zoni, a samim time potaknula gospodarstvenike na ulaganja u tu regiju.

Robna razmjena između Hrvatske i Sultanata Oman u prošloj je godini iznosila tek 323,3 tisuće američkih dolara, od čega se čak 99 posto odnosi na hrvatski izvoz.

Hina