Info servis

Miran dan na europskim burzama uoči blagdana

Rast cijena dionica u naftnom sektoru, predvođen britanskim British Petroleumom (BP) i nizozemskim Royal Dutchom, lagano je danas podigao cijene dionica na većini europskih tržišta kapitala, na kojima je već zavladalo predblagdansko raspoloženje.

Do podneva je tako londonski indeks FTSE ojačao za 0,36 posto, dosegnuvši 5.214 boda. Mišljenja na tržištima kapitala još su podijeljena između optimizma ulagača zbog snažnih gospodarskih pokazatelja s obje strane Atlantika, te sumnji da će uspjeti utjecati na zarade kompanija iz prvog ovogodišnjeg tromjesečja. 'Svi znamo što se događa na strani gospodarstva, odakle stižu vijesti koje upućuju na gospodarski oporavak. No, ne izgleda da dolaze na vrijeme kako bi poboljšale poslovne rezultate u prva tri mjeseca ove godine', kazao je Gert de Mesure, šef stratega valutnih tržišta pri Delta Lloyds Securitiesu u Antwerpenu.

Rast cijena dionica u naftnom sektoru uslijedio je nakon objave podataka o snažnom smanjenju zaliha sirove nafte. Uslijed toga ojačale su cijene dionica britanskog BP-a za 0,66 posto, a nizozemskog Royal Dutcha za 0,82 posto.

Po riječima trgovaca, ovih se dana zbog nadolazećih blagdana očekuje relativno skroman obujam trgovanja na burzama. To je ujedno glavni razlog današnjeg pada indeksa frankfurtske burze, DAX-a, za oko 0,35 posto, na 5.371 bod.

'Pred blagdane na burzama se više ne događa ništa bitno', kazao je jedan trgovac na burzi u Frankfurtu. Mnogi institucionalni ulagači, kao i većina privatnih, kaže, već je otišla na blagdane. Burze će biti zatvorene za poslovanje u petak i idući ponedjeljak.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je ojačao 1,2 posto, dosegnuvši na zatvaranju 11.346 bodova.

Hina