Info servis

Kina uzrok zabrinutosti na tržištima dionica

Zabrinutosti zbog nastojanja kineskih vlasti da ohlade svoje pregrijano gospodarstvo pogodile su danas europske burze, ponajviše spustivši cijene dionica rudarskih i metalskih kompanija.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio 0,2 posto, na 4.513 boda. Frankfurtski DAX spustio se nešto više od jedan posto, na 4.024 boda.

Cijene europskih dionica padaju treći dan uzastopno zbog zabrinutosti da bi snažan kineski gospodarski rast, koji doseže i 9,7 posto godišnje, mogao usporiti te su odlučili zanemariti dobre poslovne rezultate koje su objavili naftni div Royal Dutch/Shell i automobilski koncern DaimlerChrysler.

Kineska vlada poduzela je niz koraka ovoga tjedna kako bi suzbila pregrijavanje ekonomije, poput podizanja obvezne rezerve bankama, privremene zabrane izdavanja novih kredita te povećanje potrebnog kapitala za investicije.

"Kinezi su senzitivni; pokušavaju izbjeći prekomjernu proizvodnju roba poput čelika. U tome bi trebali uspjeti tako da će ulagačima bol biti privremena", ocijenio je strateg pri Gilissen Securitiesu Roger Hornett. "Vjerojatno smo dosegnuli najviše cijene dionica rudarskih kompanija koje su rasle prateći u stopu kinesku potražnju".

Uvjerljivo najlošiju izvedbu imao je sektor proizvodnje sirovina. Od jučer cijene dionica rudarskih i metalskih kompanija u prosjeku su potonule oko 14 posto s najviše razine u zadnje dvije godine, koje su dosegnule prošloga mjeseca.

Svijetle točke, pak, bile su dionice Shella i DaimlerChryslera. Shell je oraspoložio ulagače programom otkupa vlastitih dionica i najavom porasta kapitalnih ulaganja u 2004, dok mu je zarada u prva tri ovogodišnja mjeseca bila u skladu s najvišim procjenama ulagača. Dionice su mu stoga ojačale tri posto.

DaimlerChrysler je izvijestio o operativnoj dobiti od 1,54 milijardi eura, premašivši očekivanja tržišta, pa su mu dionice poskupile 0,4 posto.

Hina