Info servis

Osijek: za poduzetničke programe 2,7 milijuna kuna

Osječko-baranjska županije ove će godine za različite programe poticanja poduzetništva iz proračuna izdvojiti oko 2,7 milijuna kuna, a moguće je da, nakon rebalansa, taj iznos bude i veći, rečeno je na današnjem sastanku župana Krešimira Bubala s predstavnicima poslovnih zona i poduzetničkih centara s područja Županije.

Najveći dio predviđenih sredstava, 2 milijuna kuna, namijenjen je kapitalnim ulaganjima u zone maloga gospodarstva te projektu financijskih potpora poduzetnicima, dok će se iznosima od 100.000 kuna financirati programi izobrazbe poduzetnika, osnivanja zadruga te regionalne i prekogranične suradnje.

Župan Bubalo je tijekom rasprave upozorio na problem poduzetnika početnika, čiji projekti teško nailaze na razumijevanje kod poslovnih banaka, ocjenivši kako je, uz programe edukacije poduzetnika te jačanja 23 poslovne zone u Županiji, potrebno više raditi na povezivanju sveučilišta i poduzetništva.

Pročelnik županijske Agencije za razvoj Miroslav Varga izvijestio je kako će sutra biti objavljen natječaj Fonda za regionalni razvoj RH, koji je za Osječko-baranjsku županiju odredio 6,5 milijuna kuna bespovratnih i kreditnih sredstava, namijenjenih razvoju poslovnih zona te infrastrukture vezane uz poduzetničke aktivnosti.

Varga je kazao i kako je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) odlučila otvoriti svoj ured u Osijeku kako bi se poboljšao pristup HBOR-a prema krajnjim korisnicima njegovih usluga.

Hina