Info servis

Snažan skok dobiti Commerzbanke

Njemačka Commerzbanka u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila snažan skok dobiti, kako je uspjela smanjiti administrativne troškove i gubitke zbog nenaplativih zajmova, te više zaraditi od trgovine obveznicama.

U tom razdoblju bančina neto dobit dosegnula je 254 milijuna eura, prema svega tri milijuna zabilježenih u prvom lanjskom tromjesečju.

Pritom je zarada od trgovine obveznica skočila za 36 posto, a ojačala je i zarada od provizija i kamata. Istodobno, administrativni troškovi smanjeni su za šest posto, na 1,1 milijardu eura, a rezervacije za pokriće nenaplativih zajmova srezane su na 238 milijuna dolara, prema lanjskih 252 milijuna.

Commerzbanka, zajedno s ostale tri najveće njemačke banke, u protekle dvije godine borila se s usporenim gospodarskim rastom u zemlji, koji je progutao brojne poslovne klijente koji nisu mogli otplaćivati svoje dugove, te konkurencijom iz državnih regionalnih banaka i štedionica koje su se usmjerile na poslovanje s građanima. U tome razdoblju ugasila je na tisuće radnih mjesta i srezala troškove poslovanja.

"Sa skokom zarade potvrđujemo trend uzleta koji smo započeli u protekloj godini", ocijenio je izvršni direktor te banke Klaus-Peter Mueller. No, upozorio je da "rezultate poslovanja u prvom tromjesečju ne treba projicirati na cijelu poslovnu godinu", koju će banka ipak završiti pozitivno.

Lani je Commerzbanka poslovala s gubitkom od 2,32 milijarde eura, a u 2002. u visini 298 milijuna.

Hina