Info servis

Vukelić i glavni direktor UNIDO-a potpisali projekt razvoja društvene odgovornosti

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i generalni direktor Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) Carlos Magarinos potpisali su danas u Zagrebu projektni dokument "Razvijanje društvene odgovornosti gospodarstva u Hrvatskoj".

Cilj je tog projekta, koji UNIDO financira sa 140 tisuća američkih dolara, pomoći razvoju konkurentnog i snažnog izvozno orijentiranog sektora, prvenstveno malih i srednjih tvrtki, odnosno pomoć hrvatskim tvrtkama u dostizanju proizvodnih, ekoloških, trgovinskih, tehnoloških i ostalih standarda EU, pojasnio je Magarinos.

Suradnja Hrvatske i UNIDO-a, prema riječima ministra Vukelića, kroz niz projekata koje je UNIDO financirao izravno ili u partnerstvu, traje već 12 godina, a tema današnjeg sastanka s Magarinosom bili su budući oblici i povećanje suradnje.

Jedna od konkretnih ideja koje su bile tema sastanka bio je i projekt poticanja promocije ulaganja u Hrvatsku putem promocije ulaganja kroz mrežu više od 50 ureda UNIDO-a širom svijeta.

Vukelić je najavio još dva projekta UNIDO-a u Hrvatskoj - projekt promicanja proizvodnje biodizela, te projekt upravljanja zbrinjavanjem komunalnog krutog otpada u hrvatskom priobalju.

Dosadašnje aktivnosti UNIDO-a u Hrvatskoj uglavnom su se svodile na projekte zaštite okoliša, kazao je Magarinos, navevši kao primjer Hrvatski centar za čistiju proizvodnju, osnovan 2000. godine.

Danas potpisani projekt prvi je kojim se UNIDO okreće ka razvoju hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva, a ministar Vukelić je naglasio kako je tijekom sastanka istaknuto da bi Hrvatska u realizaciji tog projekta mogla biti i nositelj projekta za regiju jugoistočne Europe.

Taj će se projekt provoditi u suradnji s poslovnim udrugama i državnim institucijama zaduženim za razvoj poduzetništva, a hrvatska bi strana trebala izraditi i Strategiju za razvoj društvene odgovornosti gospodarstva, te Poslovne agende društvene odgovornosti gospodarstva hrvatskog privatnog sektora.



Hina