Info servis

Vlada kreće u privatizaciju Belja, zainteresiran Agrokor

Hrvatska je Vlada zadužila Hrvatski fond za privatizaciju da raspiše javni poziv za prodaju 66,83 posto dionica poljoprivredno-prehrambene tvrtke Belja iz Darde, najprije po nominalnoj vrijednosti, ako te ne uspije uz diskont od 5 posto, a ako ni to ne uspije pod posebnim uvjetima.

Vlada je odluku o prodaji dionica Belja donijela na jučerašnjem zatvorenom dijelu sjednice, a interes za kupnju Belja pod posebnim uvjetima već je izrazio koncern Agrokor.

Agrokor se, naime, početkom ožujka i pismeno obratio HFP-u iskazujući interes za Belje, a po posebnim uvjetima - za jednu kunu i uz preuzimanje svih obveza Belja do ukupno 370 milijuna kuna, ulaganja u Belje u idućih pet godina od 225 milijuna kuna. Agrokor bi također zadržao u radnom odnosu sve zaposlenike Belja i osigurao im zadovoljavajuću razinu materijalnih i socijalnih prava, te bi, kako najavljuje, zadržao sve poslovne cjeline iz osnovne djelatnosti Belja, kao i da bi kontinuirano radio na angažiranju i unapređenju kapaciteta Belja.

No, kako za Belje do sada još nije bio raspisan natječaj po nominalnoj vrijednosti dionica, Vlada je zadužila HFP da najprije, putem Zagrebačke burze, raspiše natječaj za prodaju po nominalnoj vrijednosti.

U državnom portfelju je 3.686.016 dionica Belja, ukupne nominalne vrijednosti 368,6 milijuna kuna.

Ne uspije li se tako prodati većinski paket dionica Belja, Fond je ovlašten ići na prodaju uz diskont od 5 posto, a ne uspije li se prodati ni tako išlo bi se na prodaju po posebnim uvjetima.

To znači da bi se išlo na prodaju po cijeni od jedne kune, te uz obvezu ponuditelja da preuzme obveze Belja i ponudi plan podmirenja obveza prema državnim vjerovnicima, da zadrži sadašnji broj zaposlenika u roku godinu dana, da ponudi program ulaganja te poslovni plan za idućih pet godina, kao i obvezu da u roku godine dana neće prodati ni opteretiti dionice i nekretnine Belja bez prethodne suglasnosti države.

Uz državu i njene institucije koje u Belju imaju 66,83 posto dionica, u HFP-u je rezervirano još 10,72 posto dionica, a mali dioničari imaju 20,55 posto dionica, te Slavonska banka 1,9 posto.



Hina