Info servis

Lanjski prihodi Agrokora 9,15 milijardi kuna - 37 posto veći nego 2002.

Koncern Agrokor u 2003. godini ostvario je poslovne prihode u iznosu od 9,15 milijardi kuna, što u odnosu na 2002. predstavlja rast veći od 37 posto, dok je istodobno operativna dobit (EBIT) koncerna povećana za 28 posto, na 441 milijuna kuna.

Značajni rast koncerna u prošloj godini, istaknuo je na današnjem predstavljanju poslovnih rezultata za 2003. godinu predsjednik Koncerna Agrokor Ivica Todorić, ponajprije je posljedica organskog rasta kompanije, a tek manjim dijelom akvizicija, uglavnom u regiji.

Neto dobit Agrokora za prošlu godinu iznosila je 103 milijuna kuna i u odnosu na prethodnu godinu je povećana za 1,7 posto, no Todorić je kazao kako Agrokor nije strateški usmjeren na ostvarivanje profita, već daljnji rast. Istina je da je Agrokor zadužena kompanija, ali ovakav rast i razvoj te investiranje i akvizicije se niti ne mogu realizirati bez kredita, naglasio je Todorić.

Ukupne investicije Agrokora, naime, lani su iznosile 602 milijuna kuna, 12,9 posto više nego 2002., a Todorić je njihov rast najavio i za ovu godinu. Jedna od izvjesnijih investicija je ona u kupnju dubrovačkog maloprodajnog lanca Mediator, koji će, prema njegovim riječima, Agrokor dobiti za neznatan iznos, ali će preuzeti desetke milijuna kuna obveza te planira znatna ulaganja u restrukturiranje i modernizaciju tog lanca.

Stoga će se Agrokor i dalje zaduživati jer je poslovna strategija te kompanije regionalno se širiti i jačati 'core-busines'. U tom je smislu Agrokor prodao i svoj vlasnički udio u zagrebačkom Hotelu Opera te će i dalje nastaviti s dezinvestiranjem tvrtki koje ne spadaju u osnovnu djelatnost.

Već je i prema rezulatima za 2003. Agrokor jedna od najvećih kompanija u regiji, a cilj je postati najvećom hrvatskom tvrtkom po ostvarenom prihodu, kazao je Todorić, navodeći kako je primjerice lanjskom akvizicijom srpskog Frikoma Ledo postao četvrti proizvođač sladoleda u Europi.

Agrokorovi prihodi od prodaje lani su povećani za 37 posto, dok je izvoz porastao za 30 posto, no Todorić je kao ostvarenje jednog od strateških ciljeva za 2003. godinu izdvojio stvaranje uspješnog izvoznog proizvoda - negazirane vode Jana, koja je na domaćem tržištu zauzela 39 postotni udio s prodajom od 29 milijuna kuna.

Poslovna grupa Hrana lani je ostvarila prihod u iznosu od 2,2 milijardi kuna, 20 posto veći nego prethodne godine, dok je poslovna grupa Maloprodaja svoje prihode povećala za 53 posto, na 6,1 milijardu kuna, što se dijelom može pripisati akviziciji osječkog Alastora, kazao je Todorić.

Odgovarajući na novinarski upit o interesu Agrokora za kupnju vlasničkog udjela u Podravci koji je sada u državnom vlasništvu, Todorić je kazao je njegova kompanija već bila zainteresirana za ulazak u Podravku. Sada je taj interes manji, no napravljena je analiza što bi ulazak u koprivničku tvrtku značilo za Koncern, a odluka ne ovisi samo o Agrokoru, već i njegovim investitorima. Dodao je kako će Agrokor podržavati daljnju privatizaciju, ne samo u ovom slučaju, već i primjerice kod privatizacije Belja, i to u cilju što bržeg restrukturiranja hrvatskog gospodarstva.

O novinskim napisima glede 'pomirbe' s vlasnikom Lure Lukom Rajićem, pak, Todorić je kazao kako su te dvije kompanije svjesne da se unutar hrvatske mljekarske industrije mora dovršiti proces koncentracije i restrukturiranja, u čemu će Agrokor kao kupac pomoći Luri.

Hina