Info servis

U Zagrebu od 3. do 6. travnja konferencija SITE-a o incentive putovanjima

U Zagrebu će se u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) od 3. do 6. travnja održati godišnji skup-konferencija europskog ogranka Svjetskog udruženja izvršnih direktora i vlasnika tvrtki koje se bave organizacijom i prodajom tzv. incentive (motivirajućih, nagradnih ili poticajnih) putovanja, poznatog pod kraticom SITE (The Society of Incentive Travel Executives).

Na toj se konferenciji očekuje, po riječima direktora Kongresnog ureda TZGZ-a Dražena Hocheckera, oko 200 organizatora incentive putovanja iz 23 zemlje svijeta, a među njima će biti i direktori udruženja SITE iz američkog sjedišta. Naglašava i da je to od velike važnosti za Zagreb i Hrvatsku, koji su za održavanje skupa odabrani kao nova i potencijalna destinacija za incentive putovanja. Uz strane sudionike pozvani su i predstavnci hrvatskih turističkih agencija i tvrtki, koje će imati priliku predstaviti svoju ponudu.

SITE je neprofitabilno udruženje, utemeljeno 1973., ima oko dvije tisuće članova iz 80 zemalja svijeta, a riječ je većinom o o izvršnim direktorima i vlasnicima tvrtki za destinacijski menadžment i organizaciju incentive putovanja, kao i o predstavnicima vodećih svjetskih hotelskih kuća, avio, željezničkih, cestovnih i kompanije za krstarenja, ljetovališta, turističkih organizacija i specijaliziranih medija.

Incentive putovanja, kao dio turističke industrije, podrazumijevaju turistički aranžman koji u cjelosti plaćaju kompanije-naručitelji te time nagrađuju ili motiviraju svoje poslovne partnere ili korisnike usluga i proizvoda.

Naručitelji takvih putovanja, koja su vrlo isplativa za svaku odabranu destinaciju u svijetu, su najčešće razne velike korporacije (Bayer, BMW, Mercedes, Siemens, Coca Cola, American Express, Lufthansa i druge). Po podacima SITE-a za 2003. samo su američke kompanije na ovu vrstu putovanja utrošile oko 20 milijardi američkih dolara, prosječna dužina boravka na takvom putovanju bila je osam dana, a prosječna potrošnja po osobi oko 3.800 dolara.

Hina