Info servis

Američki burzovni indeksi prvo tromjesečje završili s gubitkom

Razočaravajući podaci o narudžbama američkoj industriji te uvjetima poslovanja u regiji srednjeg zapada u srijedu su na američkim burzama spustili cijene dionica, tako da su Dow Jones i Nasdaq završili prvo tromjesečje s padom vrijednosti.

Njujorški Dow Jones jučerašnje poslovanje završio je na 10.357 bodova, 0,23 posto slabiji nego dan ranije. Istodobno, tehnološki Nasdaq potonuo je 0,3 posto, na 1.994 boda.

U prva tri ovogodišnja mjeseca tako su njihove vrijednosti oslabile, pri čemu Dow Jonesa 0,92 posto, a Nasdaqa 0,5 posto. Dow Jones tromjesečje je završio s gubitkom po prvi puta od prvog tromjesečja lani, a Nasdaq od trećeg tromjesečja 2002.

"Ulagači su ponešto razočarani narudžbama industriji i indeksom upravljanja nabavom", ocijenio je strateg pri Lord Abbett&Co, Milton Ezrati. "Nisu to bili jako loši pokazatelji, no razočarali su".

Istraživanje poslovnih uvjeta u području Chicaga pokazalo je da su poslovne aktivnosti u ožujku nastavile rasti, ali po sporijoj stopi od očekivanja. Dodatno, američko ministarstvo trgovine objavilo je da su narudžbe američkim tvornicama u veljači nešto porasle, ali opet ispod očekivanja Wall Streeta.

Na europskim burzama jučer su indeksi također oslabili, a među gubitnicama predvodila je dionica Bayera, nakon što je Allianz najavio da će smanjiti svoj vlasnički udio u toj kemijskoj kompaniji. Londonski Ftse indeks spustio se 0,6 posto, na 4.386 bodova, a frankfurtski DAX 0,5 posto, na 3.856 bodova.

Hina